Fördjupning [2005-09-01]

3 x Victoria Brattström i höst

Från Oates till Euripides, sedan Jon Fosse och samtida brittiskt.    Regissören Victoria Brattström är i gasen. I höst är hon dubbelt teateraktuell, med Fosses Vinter och Rona Munros Järn. Och så sänds hennes uppsättning av Joyce Carol Oates Bad girls i SVT.

I botten av alla hennes föreställningar finns Victoria Brattströms stora tilltro till teatern som en god kraft i samhället.
    – De pjäser jag väljer att sätta upp är berättelser som ger mig en stark övertygelse om att de har kraft att förändra människor och skeenden.
   För länge sedan var Victoria Brattström Klara Gabrielsson i sjukhussåpan Vita lögner. Nu varvar hon skådespeleri med regi. I höst gör hon Fosses Vinter på Teater Trixter i Göteborg och Rona Munros Järn på Göteborgs Stadsteater. Och så har hon själv regisserat tv-versionen av Oates Bad girls som tidigare spelats på Folkteatern.

Livsval på scenen
Men i somras var det något helt annat. Euripides ödesdrama Medea, med Eva-Britt Strandberg i huvudrollen. Utomhus. Med cirkusartister och körer och grejer.
    Låter som ett långt kliv från Bad girls till antik tragedi, men Victoria Brattström menar att det inte är det.
    – Båda pjäserna är stora berättelser om människor som ställs inför stora val. De ställer frågor om vad det är att vara människa.
Och just de där stora frågorna är vad som intresserar Victoria Brattström när hon väljer sina manus. Hon tror fullt och fast att teatern kan förändra människor.
    – Vårt behov av myter och berättelser är oerhört stort. När de stora berättelserna dessutom får liv på scen finns det en stark, god kraft i dem.

Dramatik mellan raderna
Den allra närmaste premiären för Victoria Brattström blir den 8 september med Jon Fosses Vinter som hon gör på den fria gruppen Teater Trixter i Göteborg. Fosse, som blivit en europeisk favoritdramatiker med sina poetiska och täta pjäser skriver här ett kärleksdrama, laddat med Fosses typiska tystnader och tomrum.
    – Hans manus är som poesi, skrivet utan skiljetecken. Hans pjäser utspelar sig i det outsagda och lämnar så mycket öppet.
      Nästa uppsättning är Runa Munros Järn, ett drama om en kvinna som sitter i fängelse för mordet på sin man och som efter många år får besök av deras gemensamma dotter.
    – Det är en oerhört välskriven pjäs med fyra komplexa, intressanta karaktärer. Väldigt mycket utspelar sig under ytan och vi har valt att fokusera på det som inte sägs, det som karaktärerna undanhåller eller ljuger om.
    Järn får premiär på Göteborgs stadsteater den 14 oktober.

Jenny Aschenbrenner

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare