50-åringens födelsedagsönskning: En modig kulturpolitik.När vd Benny Fredriksson för Stockholms stadsteaters talan så är det en kaxig kulturpolitik förankrad i nuet och med både statlig och regional makt som står högst på önskelistan inför 50-årsdagen 21 oktober.
Fördjupning [2010-10-20]

50-åringens födelsedagsönskning: En modig kulturpolitik.

intervju. När Stockholms stadsteater fyller 50 år firas det med stor jubileumspremiär av Harry Martinsons rymdepos Aniara från 1956. Dessutom spelas det på alla scener hela dagen. Nummer ringde upp vd Benny Fredriksson som önskar sig mycket mod i födelsedagspresent åt Stadsteatern. Något han menar att teatern själv har gott om vid 50, men som han saknar i kulturpolitiken. 

Grattis på den stora dagen! Vad önskar sig födelsedagsbarnet i present?
   – En modig statlig kulturpolitik som vågar stödja oss och ge riktning till det vi håller på med. En politik som har mod att våga göra omprioriteringar, mod att våga lägga ner saker – och mod att fatta beslut om vad man ska göra idag. Nu är den mer förvaltande. 

Hur mår 50-åringen annars? Har den några krämpor eller är den vid god vigör?
   – Stadsteatern är vid god hälsa och har i dag ett sådant sympatiskt självförtroende som man brukar ha vid 50, med ett fattbart liv bakom sig och samtidigt en betydande period framför sig. Och därför har den också mod att våga mer i framtiden, att överraska både sig själv och publiken. Det blev mycket mod där!

Vilken har varit den bästa tiden hittills i Stadsteaterns 50-åriga liv? 
   – Jag säger som Jan Malmsjö: ”Vår bästa tid är nu”!  Jag tycker illa om att säga det var bäst för var 20 eller 50 år sedan. Nuet är alltid den bästa tiden.

Men om vi ändå talar lite om då, vad är ditt eget första minne av Stadsteatern?
   – 1972, när jag såg Tillståndet med Kent Andersson och Bengt Bratt. Jag var 13 år och hade aldrig varit på teater förut. Den upplevelsen var avgörande för mig och anledningen till att jag sitter här i dag.
 
Och apropå det rymdepiska temat i Aniara, den stora jubileumsföreställningen, var befinner sig Stadsteatern om ytterligare 50 år?
   – Man ska alltid tänka att allt är i förändring. Därför har jag inte en bild av hur Stadsteatern ser ut om 50 år mer än att den förhoppningsvis är lika levande då som idag – apropå på att inte vara en förvaltningsenhet. Och att vi fortsätter att våga tvivla. Tvivlet till det vi håller på med som kraften till en förändring.

”Grattis alla Stockholmare” står det i era annonser för 50-årskalaset. Så vad händer i morgon på den stora dagen? Blir det något offentligt tårtkalas för oss Stockholmare ute på ”Plattan”?
   – Vi kommer att spela på alla våra scener inklusive ute i Skärholmen hela dagen och avslutar med en fest efter premiären av Aniara, både för publiken och inbjudna. Något tårtkalas för allmänheten blir det däremot inte.  Det sparar vi till en helg efter jul.

Läs mer om premiären av Aniara 21 oktober och 50-årskalaset på Stockholms stadsteaters hemsida .

Ylva Lagercrantz Spindler

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare