Annika Hallin går ombordTeaterchef Sophia Artin välkomnar skådespelaren Annika Hallin ombord på Teater Galeasen. Metallflickan av Dorota Maslowska blir första premiären efter hemflytten till det nyrenoverade teaterhuset på Skeppsholmen i Stockholm.
Fördjupning [2010-02-11]

Annika Hallin går ombord

Kultstämplade Teater Galeasen har levt i exil under de två år som hemmascenen i den gamla torpedverkstaden på Skeppsholmen har renoverats. Nu flyttar de hem och 22 februari är det dags för första premiären. Cecilia Djurberg har pratat med teaterchef Sophia Artin och Galeasendebuterande Annika Hallin.

Efter ett omfattande renoveringsarbete av bland annat elsystem, vatten och avlopp samt en uppfräschning av foajén blir är det nu dags för nyinvigning av Teater Galeasen i Stockholm. Utåt sett är den K-märkta gamla torpedverkstaden sig rätt lik, men för den kultförklarade teatergruppen, där kända skådespelare som bland andra Mikael Persbrandt, Ingela Olsson, Leif Andrée och Noomi Rapace börjat sina karriärer, är det skönt att få arbetsro utan att behöva bekymra sig för strömavbrott eller översvämningar.
   Eller, nåja, nu brann det visserligen i elsystemet så sent som häromdagen, men de nya säkerhetsanordningarna verkar i alla fall vara tillförlitliga, tycker teaterchef Sophia Artin.
   Är är det något fastighetsverket har satsat ordentligt på i renoveringen så är det brandlarmet, så vi vågar knappt koka potatis här nu, skrattar Sophia Artin och avslöjar att de faktiskt också hunnit med en översvämning i nyrenoverade foajén. 

Business as usual med andra ord. Fast med dubbel hyra. Sophia Artin har utan framgång sökt extra ekonomiskt stöd för hyreshöjningen. I år går budgeten ihop, för just nu har gruppen andra intäkter, men nästa år blir det svårare menar Artin som planerar att fortsätta sitt äskande när första premiären är avklarad.
   En vision från Stockholms stad och Statens Fastighetsverk är att Torpedverkstaden, som även inrymmer Moderna Dansteatern och snart ytterligare en teatergrupp, ska bli ett välbesökt och levande kulturhus. Nya Restaurang Hjerta med tillhörande bar har just slagit upp portarna, men några kulturhusvisioner vågar Sophia Artin knappt tänka på innan premiär, men hoppas förstås att det med eventuella expansionsplaner också avses visioner på det ekonomiska planet.
   Som teatergrupp är det till att börja med skönt att vara hemma på den egna scenen och när vi kom tillbaka var det bara att sätta igång och bygga upp teatern igen – få ordning på scentekniken och börja repetera. De stora visionerna får komma efter premiär.

Tre pjäser av tre , kvinnliga dramatiker är inplanerade på Teater Galeasen 2010. Först ut på den nyrenoverade scenen är Metallflickan, av den unga, hyllade, polska författaren Dorota Maslowska. I en av huvudrollerna ses Annika Hallin, som härmed begår sin Galeasendebut.

I Metallflickan skildras Polen genom tre generationers kvinnor: En mormor, uppvuxen under kriget, en mor präglad av kommunismen och en dotter, sprungen ur en samtid som försöker utveckla sig från öst till väst. Annika Hallin, som spelar modern, beskriver pjäsens språkvärld i fascinerande ordalag och menar att det ryms en hel del absurd humor och en hel del politik i föreställningen.
    De här tre kvinnorna har en stark upplevelse av ett mindervärdeskomplex och tvingas att arbeta hårt för att försöka leva upp till det västerländska idealet, men istället för att beklaga sig drömmer de sig bort, säger Annika Hallin och förklarar att detta ger en fin bild  av den polska kvinnan som komplex människa.


Annika Hallin begår Galeasendebut i Metallflickan. FOTO: Henry Lundholm

Att Annika Hallins egen mamma kom till Sverige som krigsbarn från Finland gör den här världen extra igenkänningsbar för henne, tror hon.
   Jag lever själv i ärren av kriget och pjäsen aktualiserar mycket av det jag tänker om hur fel vi lever i den här hemska tiden av konsumtionshysteri. Det kommer människor till vårt land som är sönderslagna av krig, men vi ser dem inte ens. Vi skulle kunna göra så mycket mer för dem, säger Annika Hallin.

FAKTA
Metallflickan av Dorota Maslowska har premiär 22 februariTeater Galeasen i Stockholm. Regisserar gör Natalie Ringert och övriga medverkande är Inga Edwards, Inga-Lill Andersson, Per Grytt, och Sandra Huldt
    26 april blir det premiär på Det kalla hjärtat av Astrid Saalbach och i höst får en ny pjäs av Christina Ouzounidis urpremiär på Teater Galeasen

Annika Hallin är även aktuell med en bärande roll i den nya Wallanderdeckaren i regi av Michael Marcimain, som premiärvisas i vår och i höst medverkar hon i ett experimentellt scenprojekt baserat på konstnären Öjvind Fahlströms verk och som kommer att framföras på bland annat Tensta Konsthall och Unga Klara.

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare