Clownig AskungenDe tre clownerna Karin Bergstrand, Jens Nilsson och Lena E Forslund gör Askungen till både skrattfest och bråddjupt sorgespel på Teater Västernorrland. Foto: Lia Jacobi
Recensioner [2008-03-17]

Clownig Askungen

Askungen av David Carmel, efter folksagan
Scen: Teater Västernorrland
Ort: Västernorrland
Regi: David Carmel
Scenografi: Ulla Dahlström
Mask: Birgitta Rasmusson
Medverkande: Karin Bergstrand, Jens Nilsson, Lena E Forslund
Länk: Teater Västernorrland


recension/teater. Skrattfest för hela familjen, så tårarna rinner, blir det när Askungen sätts upp i David Carmels clownversion av Teater Västernorrland. Även vuxna kan tydligen få ha roligt ibland, konstaterar Karin Kämsby.

Tre clowner sticker fram sina huvuden genom gliporna i en ridå och ett skratt drar genom salongen. Det är urpremiär för David Carmels clownversion av Askungen i Matfors Folkets hus.
   Föreställningen, som turnerar i skolorna och även spelas offentligt, består av en timmes skrattfest: jag skrattade så att tårarna rann och fick träningsvärk i magen. Det här är avsett för barn, men tack – även vuxna kan tydligen få ha roligt ibland.


Rätt vad det är tippar berättelsen över i bråddjup sorg, som när Askungens mamma dör, när hon inte får följa med på festen, eller när pappan aldrig kommer tillbaka. Men här finns också längtan, glädje, drömmar och förälskelse. Det handlar om allvarliga, raka känslor.


Spelplatsen är en tom fyrkantig matta framför en röd sammetsridå. Dekoren utgörs av clownernas masker och vilda kostymer. Maskeringen gör det möjligt för skådespelarna att driva med och ifrågasätta kraven på hur vi ska se ut och vara klädda för att duga.
   Askungen spelas genomgående av Karin Bergstrand, men alla tre skådespelarna byter annars roller med varandra. Den komiska superbegåvningen Jens Nilsson är den elaka styvmodern och prinsen. Lena E Forslund gör den mindre snälla bonussystern och den goda feen. Skådespelarna utnyttjar clownens alla möjligheter att spela på publiken och dra in den i berättelsen.


När Askungens mamma dör lovar hon mamman att vara glad och snäll. Sedan genomlider hon styvmoderns förtryck med glad min och utan att klaga tills hon får återupprättelse. Hon blir förnedrad men lyckas resa sig utan att behöva hämnas.
   Carmel smiter elegant undan det traditionella slutet på sagan och gör om den till ett utvecklingsdrama där Askungen tillåts växa och bli en självständig människa.


 


LÄNK
Föreställningens webbplats.

Karin Kämsby

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (1 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

6
 1. Robin Nyberg:ful som stryk i bergeforsen 2008-04-14 12:56

  Stefan. Jag tycker att Stefan är en av sveriges största genom tiderna
  största skådespelare!!!

 2. gunilla 2008-04-14 12:58

  bra. Den här teatern är full med talang. Otroliga skådespelare som verkligen utstrålar glädje under teatern.ni är helt klart bäst <3<3

 3. robin nyberg bergeforsen 2008-04-14 01:01

  säsongskort. har sett teatern 4 gånger och undrar om det finns något säsongskort så att man kommer in billigare

 4. robin nyberg bergeforsen 2008-04-14 01:01

  säsongskort. har sett teatern 4 gånger och undrar om det finns något säsongskort så att man kommer in billigare

 5. puma robba boy 2008-04-18 10:55

  skit bra. skit rolig

 6. Mästerkatten 2008-10-25 01:42

  Enastående! Underbar föreställning! En speciellt röd ros till Maria Granhagen som gör en lysande prestation som clownen som ska till Borås. Tack för att du förgyllde min kväll med din stora begåvning!