Astrid Assefa lämnar DalateaternSju år som chef fick räcka. Astrid Assefa slutar på Dalateatern nästa år efter att ha firat teaterns 30-årsjublieum, fixat budgeten och varit i Dalarnas hetluft.
Nyheter [2008-10-30]

Astrid Assefa lämnar Dalateatern

AVGÅR. Dalateaterns chef Astrid Assefa avgår efter drygt sju år på posten. Teatern hade haft täta chefsbyten innan, och under Assefas ledning har teatern hunnit fira 30-årsjubileum, snygga till budgeten och satsa på nyskriven dramatik – men kritik har också riktats mot hennes chefskap.

Dalateatern har, i likhet med bland andra Folkteatern i Gävle, satsat på att komma ut i sitt län. Teatern ska nå småorterna och folk som kanske inte reser till föreställningar. Det pedagogiska och folkbildande har varit en drivkraft.
   Och i en intervju i Nummer 2004 sade Astrid Assefa så här apropå att konstnärligt och pedagogiskt arbete hör ihop:
    – Det ena klarar sig inte utan det andra. Men det är inte så att vi försöker säga ”så här bör du leva ditt liv” eller ”så här bör du tänka”. Snarare vill vi visa: så här är det också möjligt att tänka och göra. Vi vill kunna ställa frågor: ”Hur reagerar du på det här?”, ”Hur tar du ställning här?”.


Den kritik som riktats mot Assefas chefskap har gällt att hennes lön varit för hög, repertoaren för smal och uppsättningarna för dyra. Och när Assefa 2004 fick förnyat förtroende med tre år avgick teaterstiftelsens dåvarande ordförande, Ann-Christin Östlund-Bäckehag (s), i protest.


Astrid Assefa anger som skäl till sin avgång nu att det helt enkelt är dags för en ny kraft att ta sig an posten som chef på Dalateatern. Hon avgår under 2009.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare