Nya Teater Barda gör DunderklumpenÄr regissören en dum en? Henrik Ögren är inte bara Teater Bardas projektledare och regissör utan spelar också En dum en i Dunderklumpen – som blir gruppens första uppsättning.
Fördjupning [2008-11-13]

Nya Teater Barda gör Dunderklumpen

INTERVJU. När Dunderklumpen har premiär den 20 november ser en ny teatergrupp i Östersund scenens ljus för första gången. I Teater Barda, ett projekt inom Jämtlands länsteater, är aktörerna utvecklingsstörda eller har psykiska funktionshinder.

I den målade fonden samsas Per Åhlinska granar och sjöar med den jämtländska jätten Jorm. I förgrunden pågår Beppe Wolgers midsommarnattsäventyr Dunderklumpen.
   I dimman smyger Enöga runt. Glädjestormen blåser över Jorm och det är dags för fikapaus. En gänglig gestalt i blåvitrandig långsmal kostym slår sig ner på scenkanten. Det är Henrik Ögren som spelar En dum en, men också är Teater Bardas projektledare och regissör.

Hur länge har ni jobbat?
  – Vi satte igång i januari i år med dramaövningar och teambuilding. Under våren skrev jag manus, i maj satte vi roller och under sommaren fick de arbeta självständigt med manus. I början av hösten repade vi en dag i veckan för att senare gå upp till två till tre dagar i veckan. Sedan oktober arbetar de halvtid som skådespelare.

Hur sattes gruppen samman?
   – Alla som var intresserade fick anmäla sig. Sedan träffade vi dem för att prata. Alla som ville fick vara med, men man ska veta varför man vill vara med, var man är och varför man är där.

Var kommer namnet Barda ifrån?
   – Det kommer från Erik Perssons hjärna, han som spelar Enöga. När vi intervjuade alla som ville vara med frågade vi dem vad de ville spela och vad gruppen skulle heta. Namnet kommer från en tv-serie med rollspel där Barda är en magisk plats. Vi såg en symbolik i det, man kommer hit till ett äventyr. Christel Lundblad, som spelar Pellegnillot, kom med förslaget att vi skulle spela Dunderklumpen, säger Henrik Ögren.

Christel Lundblad finns i foajén med de andra skådespelarna.
Du kom med förslaget att ni skulle spela Dunderklumpen, varför gillar du den?
   – Det är allt möjligt det.

Gillar du filmen?
   – Ja och Beppe.

Vad tycker du om att vara med i Teater Barda?
   – Det tycker jag är bra. Min kusin sjunger opera.

Är det svårt att spela teater?
   – Nej det är lätt.

Är du nervös inför premiären?
   – Ja.

Christel återvänder in i den svarta teaterlådans Beppeland. I vår turnerar Teater Barda i Jämtland och Härjedalen med offentliga föreställningar av Dunderklumpen i Länsteaterns regi. Projektet pågår till och med 2010 men tanken är att Teater Barda sedan ska bli en permanent del av Länsteaterns verksamhet.


Erik Persson spelar Enöga och Christel Lundblad spelar Pellegnillot.

LÄNK
Jämtlands länsteater

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare