Strandad båtutflyktVisst är det på en båt man ska vara om sommaren. Enligt Nummers recensent bjuder Ystads stående teatersällskap visserligen på en ganska gungig färd, men förhoppningsvis blir publiken inte alltför åksjuk.
Recensioner [2009-06-29]

Strandad båtutflykt

Sitt still i båten av Robin Hawdon
Scen: Ystads stående teatersällskap på Marsvinsholms slott
Ort: Skåne
Regi: Dennis Sandin
Scenografi: Annika Carlsson
Kostym: & mask: Evalena Jönsson Lunde
Medverkande: Kerstin Andersson, Rakel Benér, Bror Tommy Borgström, Åsa Forsblad Morisse, Bertram Heribertson och Ulrika Nilsson
Länk: Ystads stående teatersällskap


RECENSION/TEATER. Den brittiske dramatikern Robin Hawdons pjäs Don't rock the boat hade sin urpremiär på teaterhuset Redgrave i Farnham 1992. Nu gör Ystads stående teatersällskap sin version. Men Nummers recensent är inte imponerad av båtutflykten.

Ystads stående teatersällskap har under en följd av år utmärkt sig som en av Sveriges mest ambitiösa sommarspelsscener. Nikolaj Gogol, Bertolt Brecht och Molière har fått uppdaterande ansiktslyftningar. Klassiska komediformer i ny dräkt har utmanat lustspelspubliken. I år grundstöter man på ett riktigt lågvattenmärke med britten Robin Hawdons Sitt still i båten.

Bertram Heribertson spelar med sedvanligt stor gestik och högljutt tonläge en byggskojare som försöker muta en oförvitlig men stocktråkig kommunpolitiker. Bror Tommy Borgström som fantasilös moralist är måttligt rolig, eftersom han bara får spela ut sin frenetiska komedistil i slutscenerna.

Upplägget är en accelererande köns- och generationskonflikt i entreprenörens och politikerns respektive familjer. Men förutsättningarna är så könsrollsmässigt (läs brittiskt) daterade att alltsammans bara blir ett sömnpiller. Dessutom är det alldeles för mycket beskrivande text och alldeles för få skämt, och de skämt som förekommer är pinsamt förutsägbara.


Som vanligt har bearbetningen försökt koppla pjäsen till Ystad med omnejd. Men om man anspelar på någon verklig kommunskandal förblir oklart för en tillrest recensent. Ett par skumma vip-gäster i publiken verkar dock känna igen sig, vilket kanske är en nödvändig förutsättning för att man ska ha behållning av föreställningen.


Åsa Forsblad Marisse och Rakel Benér som politikerhustru respektive tonårsdotter levererar de enda gnistorna i denna maritima historia. Men det är, som en av de ansträngda replikerna lyder, som att försöka tända ett fuktskadat vedträ utan tändstickor.

Björn Gunnarsson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (2 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

1
  1. Johnny Månsson 2009-06-30 02:44

    Inte så lyckat. Ystads Stående teatersällskap kan betydligt bättre och att inte bror Tommy Borgström förstått att han ska dra det tyngsta lasset skådespelarmässigt är snudd på tjänstefel då många kommer för hans skull. Se vad jag tyckte på http://www.manssonskultur.se