Sista dansen med BounceSpännande och skrämmande. Fredrik "Benke" Rydman gör sin kanske sista föreställning med Bounce Streetdance Company i vår.
Fördjupning [2008-10-28]

Sista dansen med Bounce

INTERVJU. Det kan bli deras sista föreställning som grupp. Bounce Streetdance Companys nya Caution! innehåller fobier, stroboskop, hundar och blod. Och den har premiär på ett otursdatum. Nummer ville veta hur de vågar och ringde Fredrik "Benke" Rydman.

I elva år har den ständigt nyskapande streetdansgruppen Bounce funnits, men nu är alla medlemmar över 30 och leker med tanken på att lägga ner gruppen. Innan detta sker ska dock rädslor mötas och kanske kommas över.
   Bounces kanske sista föreställning Caution! ska nämligen bli en levande 3D-föreställning om rädslor, med premiär den 13 februari 2009 på Orionteatern i Stockholm. Och de tänker bjuda upp publiken.


Vad kommer Caution! att bli för slags föreställning?
   – Den handlar om rädslor! Dels om de vanliga och uppenbara rädslorna för spindlar och höjder och så, men om man drar det längre handlar ju rädslor egentligen om tiden och döden. Tanken är att folk ska släppa sina egna rädslor och dansa med oss i slutet. Förhoppningsvis får vi in folk på rätt tankebanor och får dem att våga leva i nuet.


Publiken måste stå under föreställningen och det är blod och stroboskop. Vill ni få folk att tuppa av?
   – Det är roligt om folk reagerar med en suck över att man måste stå, folk är så bekväma idag! Teaterrummet har sett likadant ut jämt, med bara vissa försök att förändra det. Men att stå, och som här, att föreställningen är överallt i rummet, skapar en sorts vakenhet hos publiken. Och vi vill väcka folk. Caution! utspelas i hela Orionteatern och vi kommer att finnas ovanför och mitt ibland publiken. Och vi kommer att ta på folk. Vi ska bjuda upp till dans!


Det låter som ett tekniskt helvete!
   – Ja, rent tekniskt är det ett problem att brottas med. Det är också en rädsla hos oss – vi vet inte om detta kommer att fungera. Men vi måste ha en utmaning för att gå vidare. Vi vill överraska, det har alltid varit vårt mål. Som nu när vi kommer att ha med levande hundar för att skapa liv.


Men om ens rädsla är just hundar?
   – Det kan vara uppfriskande att känna på rädsla i ett tryggt sammanhang som det här.


Det låter som beteendeterapi!
   – Ja, vi börjar med att spindelrädda får se en spindel på ett papper, haha. Nej, men folk i Sverige är ju rädda för att le mot någon på gatan och få ett leende till svar. Det kostar ju ingenting men folk gör det inte.


Är detta Bounces sista föreställning som grupp?
   – Ja, det är det nog. Det finns ju ett bäst före-datum på dansare och vi är över 30 allihop. Vi är inte lika friska och hela som när vi började så det är troligt att det blir så att vi lägger av efter det här. Men jag vill inte basunera ut: ”Bounces sista föreställning! Kom och se!”. Ulf Lundell ger ju avskedskonserter varje år. Det är som att ropa varg.


Men om det blir den sista Bounceföreställningen vad ska ni göra sedan?
   – Vi har pratat om att det finns en framtid med nya dansare. Eller så lägger vi ner. Många av oss jobbar ju med koreografi eller undervisning redan och det är väl en ganska naturlig väg att gå. Men vi är ju mer av en skapande grupp än en planerande. Efter vår första föreställning sa vi att vi inte skulle kunna göra ännu en föreställning men så infinner sig gnistan i alla fall och man börjar jobba.


Är den sneda kepsen fortfarande assecoaren om man vill känna sig helt rätt när man ser er föreställning?
   – Nej, det skulle jag inte säga. Man ska komma som man är. Men kanske inte ha sin finaste helgskjorta på. Äh, var ledigt klädd!


Caution! handlar om rädslor och premiären blir fredag 13 februari, det kan avskräcka den skrockfulle. Är datumet valt eller en slump?
   – Nej, det är valt. Om vi vill att folk ska utmana sina rädslor måste ju vi visa vägen. Och vi kommer säkert att göra bort oss massor under föreställningen – men det är ju det det handlar om.


 


FAKTA OCH LÄNKAR
Bounce Streetdance Companys nya föreställning Caution! har premiär fredagen den 13 februari 2009 på Orionteatern i Stockholm. Följ gruppens arbete på Bounces Myspacesida.

Astrid Claeson

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare