Fotograf: Patrik Lundin  * Do not publish without permission *Özz Nûjen och Valentin Sobrado i Spindelkvinnans kyss.  Foto: Patrik Lundin
Recensioner [2014-10-15]

Berättande som flykt

Spindelkvinnans kyss av Manuel Puig
Scen: Uppsala stadsteater
Ort: Uppsala
Översättning: Lars Bjurman & Francisco J.Uriz

Regi: Eugenia Gorelik

Scenografi & kostym: Maria Kuzik
Ljus: Jonas Nyström
Mask: Anna Lilja
Medverkande: Özz Nûjen, Francisco Sobrado och Laura Kiehne
Länk: Uppsala stadsteater


RECENSION/TEATER. Fenomenalt skådespeleri i Spindelkvinnans kyss på Uppsala stadsteater. Men Astrid Claeson
 fastnar inte riktigt i regissören Eugenia Goreliks nät. 

En fängelsecell. Två män. Argentina på 1970-talet. Valentin (Francisco Sobrado) är upptagen av idealet – politiken, marxismen – och sin egen maskulinitet. Molina (Özz Nûjen) fokuserar på mer världsliga ting, som skvallertidningar. Han är fängslad för att han är homosexuell – och åtrån mellan Valentin och Molina växer under föreställningens gång.

Nûjen gör Molina till en man som bara med små antydningar visar sin homosexualitet – och Nûjen är fenomenal. Det är också Sobrado i en klassisk machoroll som vacklar när han måste förhålla sig till Molinas omhändertagande vänlighet. En utsträckt hand i ett annars rätt kompakt mörker.

Men fokus i Eugenia Goreliks uppsättning på Uppsala stadsteater är berättandet. För att få tiden att gå – och för att undvika att få information om Valentins politiska verksamhet – återberättar Molina filmer. Berättandet som flykt undan den grå cellen där två britsar och några plåthinkar utgör inredningen är betonat av Laura Kiehne som får illustrera Molinas berättelser framför projektioner av svarta pantrar och regndroppar. Det är fint, men uppsättningen river aldrig till.

Gorelik har förhållit sig lite för sval till berättelsen, liksom inte vågat fastna i nätet som vävs och klibbar. Det är synd eftersom berättelsen, tätheten, thrillerdraget i den lätt skulle kunna fånga vem som helst i stark spindelväv, med den (behagliga) följden att kanske aldrig kunna göra sig fri igen.

Astrid Claeson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare