Nyheter [2001-11-06]

Besjälad dans gav ära och pengar

Stockholm: Jenny Nilson, premiärdansös vid Kungliga baletten i Stockholm, är årets vinnare av Philip Morris ballet flower award som på måndagen delades ut på Nalen i Stockholm.

Enligt juryn, under ledning av Dansmuseets chef Erik Näslund, är hon ”en osedvanligt besjälad dansare” och en ”premiärdansös alla koreografer vill arbeta med”. ”Utgångspunkten synes för Jennys del vara att vid varje uppgift gå direkt till rollens kärna och förmedla den”:
– Det är ett enormt erkännande att få. Jag blev väldigt rörd av juryns motivering till varför jag fick priset. Det är det som jag verkligen har eftersträvat i min dans, säger Jenny Nilson till TT.

Perngarna går till smekmånad
Förutom äran får också pristagaren 75 000 kronor och det pengarna kommer bland annat att gå till en smekmånad.
– Jag hade tänkt ge bort lite till Världsnaturfonden, men också åka på smekmånad med min man. Vi gifte oss i augusti. Jag tänkte också få passa på att träna med min lärare i San Francisco.

1999 års solist
Jenny Nilson är 28 år. Hon gick ut Svenska balettskolan 1991 och har också studerat utomlands. Sedan dess har hon medverkat i många av Kungliga balettens uppsättningar.
   1999 utnämndes hon till solist och i år till premiärdansös vid Kungliga baletten. För tillfället är hon skadad.
– Den 5 december ska jag börja med Svansjön och det gör jag december ut samt en föreställning i januari, säger Jenny Nilson.
Det prestigefyllda danspriset delas ut för nionde året i Sverige. Tidigare pristagare är bland andra Anna Valev, Talia Paz och Mattias Sunesson.

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare