Billströms stol tom på FolkoperanMiriam Ryen, Henrik Holmberg, Mira Pyne, Milena Stricevic, Lars Martinsson, Sandra Bundy och Folkoperans orkester i Konsuln som Folkoperan bjöd in migrationsministern till eftersom den handlar om flyktingfrågan.
Nyheter [2009-03-25]

Billströms stol tom på Folkoperan

MIGRATIONSOPERA. Folkoperan bjöd tre gånger in migrationsminister Tobias Billström till sin föreställning om asyl och migrationspolitik. Ministern har dock inte utnyttjat sin reserverade plats, och inte besvarat inbjudningarna. Nummer ringde och frågade varför.

Tobias Billström kom aldrig. Migrationsministerns reserverade stol på Folkoperan i Stockholm har stått tom sedan premiären på Konsuln den 15 mars. Och den kommer att stå tom fram till den sista föreställningen den 5 april. 
   Den aktuella operan handlar om flyktingar, asyl och migrationspolitik. Därför bjöd man in migrationsminister Tobias Billström genom en personlig premiärinbjudan. Den besvarades aldrig, och registrerades inte ens som inkommande post på hans departement.
   – Den hamnade mellan stolarna. Olyckligt, svarar Billström genom sin pressekreterare.


Visst, sådant händer, ministern har en välfylld agenda, många åtaganden … Så inbjudan upprepades, och förlängdes till en stående inbjudan. Dessutom inbjöds migrationsministern att pröva på ”flyktingpingis”.
   Det är det flyktingspel som Folkoperan tillsammans med Röda Korset, Amnesty och organisationen Ingen människa är illegal exklusivt tog fram till föreställningen: ju effektivare man motar den digitala pingisbollen i spelet desto längre får flyktingen vänta på besked. En sorts omvänd logik som tillhör en flyktings vardag.


Men Tobias Billströms stol stod fortsatt tom. Inte heller den andra inbjudan besvarades. Skam den som ger sig. Med två veckor kvar till sista föreställningen skrev Folkoperans vd Pia Kronqvist en tredje och sista personlig inbjudan.
   När Nummer ringer och frågar om man fått inbjudan svarar Billström genom sin pressekreterare Markus Friberg:
   – Ja, och den besvaras idag.


Kommer migrationsministern att gå på föreställningen?
   – Ministern hälsar att han tyvärr inte har inplanerat att komma.
Detta beror på alltför många åtaganden fram till föreställningens sista speldatum, den 5 april.
   – Och så har han nyligen blivit pappa, tillägger pressekreteraren.


 


LÄNKAR
Nummers recension av Konsuln
Folkoperans spel flyktingpingis

Gert Lundstedt

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare