Blåser liv i drömmarJakob Fahlstedt och Bodil Malmberg som Micke och Helena i Unga Teater Västmanlands scenversion av Nu, imorgon!, om ungas längtan att uppleva något. Foto: Liza Johannesson
Recensioner [2009-03-30]

Blåser liv i drömmar

Nu, i morgon! av Therese Söderberg, efter Annika Thor
Scen: Unga Teater Västmanland
Ort: Västmanland
Regi: Maria Löfgren
Ljus: Anders Lundkvist
Mask: Anders Bratås
Medverkande: Bodil Malmberg, Astrid Kakuli, Marianne Jansson, Jakob Fahlstedt, Jimmy Endeley, Joel Spira. Andreas Kullberg, Anders Larsson
Scenografi och kostym: Anja Rühle Ljud: Per Lundkvist
Länk: Teater Västmanland


RECENSION/TEATER. Flower power, aktivism och studentrevolter. Nu, imorgon! tar avstamp i ett oförglömligt 1968, men engagerar sig i Västerås idag såväl som Vietnam igår. Anna Hedelius ser en föreställning med framtidshopp.

Ja, det svänger när Unga Teater Västmanland blåser sceniskt liv i Annika Thors roman Nu, imorgon! och placerar handlingen i Västerås. Det är vår 1968 och det skrivs historia i USA, Paris och Vietnam. Martin Luther King mördas, men hans dröm om frihet lever vidare runtom i världen.
   Bland annat i den västmanländska småstaden vid Mälarens strand, där vi möter ungdomarna Micke (Jakob Fahlstedt), Helena (Bodil Malmberg), Li (Astrid Kakuli) och Anders (Joel Spira).


De är alla igenkännbara figurer i varje gymnasieklass – den tuffe, den tafflige, den romantiska, den engagerade. I en mindre begåvad ensembles händer hade de kunnat bli till förutsägbara klichéer men hos Unga Teater Västmanland möter vi fyra mångfacetterade unga med stark längtan om att uppleva något – må det vara kärleken till ett barn, ruset av att köra motorcykel eller att göra världen till en bättre plats att leva i.


Maria Löfgrens kreativa regi ger oss en 1968-atmosfär där de stencilerade pamfletterna seglar genom luften sida vid sida med tonerna från kända schlagerslagdängor. Med känsliga fingertoppar kastar hon in gamla och nya trådar i sin föreställningsväv utan att någonsin tappa greppet om den röda.
   Musikerna Anders Larsson och Andreas Kullberg deltar instrumentalt på flankerna och ensemblen lyckas med bedriften att emellanåt tillsätta sånger och slapstick till anrättningen utan att det blir nummerrevy av alltihopa.


Ja, på det hela taget är Nu, imorgon! en föreställning som vågar föra ett viktigt, hoppfullt, men aldrig övertydligt samtal om ungas drömmar utan att hamna i politiskt korrekta klyschor.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (5 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

1
  1. karin 2009-03-31 11:57

    såååå bra teater! Sååå bra ensemble alla gör sina roller fantastiskt!
    Bra musik! När de spelar Coldplay vill man gråta.
    Tack!!!