Hannes Meidal, dramatiker och skådespelare i bland annat Don Giovanni på Dramatenscenen Elverket är en av många som sörjer att Nummer lägger ned. Foto: Emily Laye
Nyheter [2014-05-23]

Branschen om Nummers död

HELA LANDET. Beslutet om att Riksteatern lägger ned Nummer möts av bestörta reaktioner i Teatersverige. Mail och kommentarer har strömmat in till redaktionen.

I går beslutade en enig Riksteaterstyrelse att strypa budgeten för Nummer.se från och med årsskiftet på grund av andra ekonomiska prioriteringar för nästa år. Tidningen Vi, som sedan 2012 driver Nummer på uppdrag av Riksteatern, har inte ekonomisk möjlighet att driva sajten såvida det inte går att hitta andra finansiella möjligheter.

Beskedet möttes av bestörtning i branschen. Ture Rangström, teaterchef på Strindbergs Intima Teater, formulerade sig så här i en kommentar på Nummer:

En verkligt sorglig nyhet denna den vackraste av dagar. Nummer kändes som den nya tidens vakande öga och lyssnande öra med sitt direkta tilltal och strävsamma duktiga skribenter. På Strindbergsteatern följde vi flödet av artiklar och recensioner med stort intresse. Ofta kunde vi glädja oss åt välformulerade åsikter i våra egna citatannonser. Vi gladdes åt att referera till Nummer och nätet där vi alla är fångade. Så var det med den glädjen. Tack för alla år. Ture Rangström /teaterchef

Skådespelaren och dramatikern Hannes Meidal nåddes av beskedet i ett soligt Berlin och skrev genast ett mail till redaktionen:

Så sorgligt att läsa att Nummer läggs ned! Nummer har nu i åratal – genom initierade recensioner, välskrivna reportage och ambitiösa intervjuer – gjort det möjligt för mig, och så många andra, att följa vad som händer på små och stora scener runt om i landet. Teater-Sverige blir mycket fattigare utan er. Allt gott – och stort tack! – till dig och dina kolleger.
Hannes (som i Berlinvärmen hoppas att ni kan hitta något sätt att snart återuppstå)

Erik Gavelin, teaterproducent skriver i ett mail:

Mycket ledsen över att höra om Nummers nedläggning. Det har varit ett ovärderligt verktyg för omvärldskoll. Skriv gärna en rad om det skapas nåt upprop, skriver mer än gärna på. Vänligen / Erik Gavelin

Niclas Sandström, konstnärlig ledare på Teater Foratt, uttrycker i en kommentar sin oro för kulturbevakningen i landet:

Fantastiskt dåligt beslut. Speciellt när tidningarnas kulturredaktioner tunnats ut betänkligt de senaste åren. I praktiken finns det inte längre någon som är rikstäckande. Pinsamt. Vet inte vad jag ska tro om Riksteatern längre. /Niclas Sandström, konstnärlig ledare, regissör, Teater Foratt

Även på Facebook har reaktionerna på nedläggningen strömmat in. Operascenografen/regissören Mathias Clason skriver till exempel: ”Verkligen oklokt av Riksteatern- det gav dom just- riksbetydelse!” och Ulrika Reinholdsson, Riksteaterstipendiat 2013, utropar: ”Ett av mina viktigaste hjälpmedel. Skit!

I pressen har händelsen kommenterats av bland andra biträdande kulturchef Jens Liljestrand, som i Expressen skriver: ”Nu riskerar vi att få en ytligare, mindre gedigen teaterkritik. Och naturligtvis hårdare villkor för alla frilansar ute i salongerna.” (läs hela texten här)

Tidningen Journalisten rapporterar om händelsen genom en intervju med nuvarande chefredaktör, Anna Hedelius (läs texten här) medan Nummers tidigare chefredaktör Ylva Lagercrantz Spindler kommenterar händelsen på sin egen blogg.

SVT Kulturnyheterna tog upp nyheten i kvällssändningen den 23 maj. Se inslaget här (2.47 in i programmet). Svenska Dagbladets Anna Ångström konstaterade att 15 000 läsare per månad blir av med ”denna rikstäckande, digitala scenkonstspanare” och TT kablade ut nyheten i en rikstäckande notis.

Anders Lerner, chef för kultur- fritids- och idrottsförvaltningen i Västerås samt tidigare bland annat teaterchef på Västmanlands teater, uppdaterar sin Facebooksida med ett förslag:
Apropå nedläggningen av nummer.se: Funderar på om inte scenkonstens branschorganisationer, länsteatrarna, stadsteatrarna, riksteatern m.fl gemensamt skulle kunna finansiera och driva en nättidskrift om scenkonst liknande nummer.se. Inga särskilt stora insatser för varje intressent, driften skulle kunna finnas hos Teaterunionen e.d. Det borde vara i alla scenkonstaktörers intresse att ha en rikstäckande bevakande, och diskuterande öppen nättidskrift. Skulle gärna vara med och forma konceptet för en sådan. Vem tar initiativet?

Under dagen fortsätter reaktionerna att strömma in. Vi uppdaterar Nummers Facebooksida samt sajten fortlöpande.

Fler kommentarer finns att läsa efter artiklarna:
Nummer går i graven
En dag av dramatik
Aspegren om att Nummer läggs ned

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

1
  1. Pingback: Nummer lägger ner till årsskiftet | .txt