Bubbligt plyschmys i strumplästenKafferep på Teater Tre är en förtjusande tête-à-tête. Sara Myrberg låter kaffestrålen rinna ner från hög höjd i en prickig emaljkopp. Babyföreställningen Bubbla är en upplevelse för både syn och hörsel. Foto: Martin Skoog
Recensioner [2008-01-22]

Bubbligt plyschmys i strumplästen

Bubbla av Sara Myrberg
Scen: Teater Tre
Ort: Stockholm
Regi: Helena Björelius Hort
Scenografi: Ylva Sanner
Ljus: Lars Liljegren
Medverkande: Sara Myrberg, Per Dahlström
Länk: Teater Tre


RECENSION/BARNTEATER. På teater för de minsta tas publiken emot med lika mjuka röster som kuddar. Det är en lisa även för frusna vuxensjälar att kliva in i Teater Tres röda plyschmys. Anna Hedelius har sett deras föreställning Bubbla.

Varma, rödkindade skådespelarna Sara Myrberg och Per Dahlström möter redan efter skogränsen. Ja, för det är i strumplästen barnteater bäst beskådas. Utan skor är livet både underbart och intimt. Efter ett par minuter i kuddgoset är skådespelare, barn och föräldrar hej och du med varandra och därmed redo att ledsagas in på scenen, där föreställningen tar vid.


Inspirerade av otaliga pekböcker har Teater Tre byggt en upplevelse baserad på lika delar färg, ljud, rörelse, ögonkontakt och upprepning. Anslaget är enkelt. Per Dahlström bläddrar i en pekbok på scenen. Bokens tvådimensionella skor, mössa och lilla gumma får snart sin tredimensionella motsvarighet i fondens dörröppning. Vera (för så får Sara Myrberg heta när denna föreställnings publik får bestämma) kliver in. Sedan är det hennes tur att bläddra. Och ytterligare ett par pekboksskor, en hatt och liten gubbe förkroppsligas i Pers (ja, Per Dahlström får faktiskt heta så) gestalt.


Så leker de båda typiska pekbokslekar, utför sådana där vardagliga men ändå underbart förhöjda sysslor som brukar utföras i Anna-Clara Tidholms poetiska böcker för de minsta – Läsa bok, Ut och gå, Hitta på.
   På Teater Tre blir Vera och Pers kafferep till en förtjusande tête-à-tête. När kaffestrålen från hög höjd rinner ner i de prickiga emaljkopparna blir det en lika visuell som audiell upplevelse. Och som de sedan dricker kaffe – med koppen på magen, på huvudet, i virvlande kaffedans.


I Bubbla vinner lust och fantasi över pedagogik. Kaffet kan lika gärna vara ett blått tylltyg som ringlar ur kannan. En gul ballong, en prickig klänning och så lp-skivor till kaffet gör det hela jazzigt skönt och lite femtiotaligt.


I publiken sitter Sonja, Bo, Simon och Elmer – barn från sex månader upp till tretton. De gurglar, skrattar, följer händelserna på scenen koncentrerat, tycks gilla det de ser. Och kanske är bebisföräldrarna så nära det går att komma en upplevelse från barnens synvinkel.
   Det enkla är det sköna! Kaffe, ballonger, musik och dans. Och efteråt bjuder teatern på kaffe – bara en sådan sak!

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare