Recensioner [2003-09-12]

Dogville, en bio med teaterfeeling

BIO. På fredag går Lars von Triers nya film, Dogville, upp på svenska biografer. Det är inte bara en alldeles utmärkt film, hans bästa hittills skulle jag nog säga, utan även ett stycke nyskapande blandning mellan mer traditionellt filmberättande och teater.

Flera olika saker gör filmen intressant: dels naturligtvis det faktum att den från början till slut utspelas på en scen där endast målade streck och ett antal enkla detaljer som till exempel en dörr eller en halv vägg illustrerar den lilla by i USA där berättelsen utspelas; dels det faktum att det är en ensemblefilm med en helt osannolik rollista där namn som Nicole Kidman, Harriet Andersson, Lauren Bacall, Stellan Skarsgård och John Hurt alla är samlade på en och samma scen, i en och samma film. Att sedan berättelse är en ytterligt exakt skildring av människor och deras inneboende godhet och ondska gör ju inte precis det hela sämre.

Joen Gustafsson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare