Hjälp sökes handlar om de båda bröderna Axel (Johan Ulveson) och Engelbrekt (Magnus Roosmann), båda lika aparta i bonderollen och ständigt på vippen att ha kål på varandra. Foto: Martin Skoog
Recensioner [2013-02-11]

Drastisk och doftande djurmusikal

Hjälp sökes av Kristina Lugn, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson.
Scen: Orionteatern
Ort: Stockholm
Idé och regi: Lars Rudolfsson
Text: Kristina Lugn
Musik: Benny Andersson
Sångtext: Björn Ulvaeus
Scenografi och rekvisita: Johan Engberg
Ljusdesign: Anders Rosenquist
Kostym: Kersti Vitali Rudolfsson/Karin Höeg
Mask och peruk: Sara Klänge
Arrangemang: Benny Andersson/Göran Arnberg
Ljuddesign: Niklas Nordström
Musiker: Viktor Sand, Anna Rodell, Mats Lundgren, Johan Granström och Jörgen Stenberg
Medverkande: Johan Ulveson, Sofia Pekkari, Magnus Roosmann och Suzanne Berdino samt två kor, två grisar, en get, en häst, tre hundar och fyra gäss
Länk: Orionteatern


RECENSION/TEATER. Hjälp sökes, i regi av Lars Rudolfsson, bjuder på ett oväntat lyckat möte mellan duon Björn/Benny och Kristina Lugn. Anna Håkansson golvas av Orionteaterns multiföreställning där briljant musikalsnickeri förenas med absurd dramatik, slagkraftigt skådespeleri och en hel massa djur.

Det är världspremiär för en ny musikal av Björn (Ulvaeus) och Benny (Andersson) och alla är där. Jubilerande Orionteatern har i scenograf Johan Engbergs händer förvandlats till en lantlig bakgård av det slitnare slaget – snarare western på dekis än cabaret. Hjälp sökes är inte heller någon glittrig Broadwaymusikal i traditionell bemärkelse.

Premiärpublikens parfym är utkonkurrerad av doften av ladugård och Björn och Bennys text och musik ackompanjeras av Kristina Lugns vardagsvrängande, konstfullt komponerade ord. Det är en oväntat lyckad kombination. När har vi någonsin tidigare hört ett musikalnummer som sjunger latexspacklets lov? Därtill Benny Anderssons eminenta musik som rör sig inspirerat mellan finstämda ballader, rock’n’roll och klezmer. Regissören Lars Rudolfsson kläckte idén till projektet och han realiserar den onekligen med bravur.

I handlingens centrum står de båda bröderna Axel (Johan Ulveson) och Engelbrekt (Magnus Roosmann), båda lika aparta i bonderollen och ständigt på vippen att ha kål på varandra. Ulveson har perfekt plastiskt gehör för Kristina Lugns drastiska ordvändningar. Han flankeras fint av Roosmanns obekväme och kärlekstörstande Engelbrekt. Till deras gård kommer så den lika försigkomna som levnadsrädda Hillevi (Sofia Pekkari) och hennes mystiska mamma (Suzanne Berdino). Den senare visar sig ha ett magiskt handlag med djur. Och djur är det gott om i Hjälp sökes.

De eventuella farhågor som väckts av förhandsreportagens fokusering på kor, hundar och getter kommer på skam. För vad vore väl en lantbruksmusikal utan alla sina djur? Geten Kalleman är en skådespelartalang i sig. När Sofia Pekkari, likt en annan Helen Sjöholm och med hittills oanad röstkapacitet, stämmer upp i showstoppern Bortom sol och måne lyssnar han lika andaktsfullt som någonsin premiärpubliken. Och när så trätobröderna genomgår en magnifik metamorfos från misslynta bondtölpar till bröderna Bronett är det svårt att värja sig, vare sig från de våghalsiga gässen eller de lika charmerande som gigantiska korna.

Anna Håkansson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (27 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

2
  1. Pingback: Rainman, Priscilla queen of the desert, Annie, Little shop of horrors, Hjälp Sökes | MusikalNet

  2. Ulf Sundblad 2013-04-14 04:40

    Lyriskk. Och det blir man!