Parabolsverige i tv-formatFikret Çesmeli, Lolo Elwin och Leila Haji showar loss i Elektra Show på Uppsala stadsteater.
Recensioner [2007-09-17]

Parabolsverige i tv-format

Elektra show av Åsa Lindholm, Mikael Olsson, Olof Willgren, Michael Cocke samt publik och ensemble
Scen: Uppsala stadsteater
Ort: Uppsala
Regi: Michael Cocke
Scenografi: Katrin Brännström (även kostym)
Mask: Eva Ritzel
Medverkande: Hassan Brijany, Fikret Çesmeli, Lolo Elwin och Leila Haji
Länk: Uppsala stadsteater


Efter att Elektra och alla hennes bröder och systrar fått egna teaterföreställningar är tiden mogen att ytterligare vidga Elektrakonceptet. Men tv-programmet Elektra Show håller sig dock fortfarande inom teaterns ramar. Astrid Claeson såg premiären på Uppsala stadsteater.

Jag ska erkänna att jag aldrig såg Elektras systrar. Men jag såg Elektras bröder som sattes upp 2004, en föreställning som såg hederskulturen (jag ifrågasätter begreppet) ur brödernas perspektiv. Det var bruksteater och som sådan hoppas jag att den fungerade.
   Efter bröderna och systrarna uppmanade tusentals ungdomar teatern att också göra en föreställning för deras föräldrar. Nu finns Elektra Show och temat är kärlek. Den kärlek barn känner för sina föräldrar och föräldrarnas kärlek till sina barn. Och här har Elektrakonceptet hittat sin form.


En tv-show – Elektra Show – bjuder in gäster, invandrare i olika former – här finns änkan som berättar om svårigheterna med barnen, tjejen som rymt för att hon är hårt hållen av sin mamma – en mamma som bara vill skydda dottern mot det som en gång hände henne, den alldeles nyanlända mannen som hört berättelser om Sverige (vi har en nakendag om året och ingen använder underkläder – det är myten om Sverige dragen till sin spets, ja det är kul). Och så finns familjen vi får följa genom föreställningen. Pappa taxichauffören, mamma hemma, en dotter och son.
   De har hittat den allt igenom kärleksfulla driften med Parabolsverige och resultatet är besvärande, roligt och sorgligt. På förhand, och särskilt för mig som svensk, är det svårt att avgöra om Elektra Show kommer att uppskattas, hjälpa att förändra och hitta sin publik under den turné som kommer. Jag hoppas det!

Astrid Claeson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare