Anna Hedelius funderar i sin krönika kring teaterdramatik i verkligheten. Foto: Pekka Koskenvoima
Nyheter [2014-05-22]

En dag av dramatik

KRÖNIKA. Plötsliga överraskningar, maktspel och sorg. Inom dramatiken är det på sin plats med alla känslor. I dag har vi på Nummer mött dem i verkligheten.

Torsdagen den 22 maj – årets hittills varmaste dag. Torsdagen den 22 maj – en dag av dramatik på en scenkonstredaktion, fast i verkligheten. I morse slogs vi av beskedet att Eirik Stubø tar ett skutt från Kulturhuset Stadsteatern till chefsstolen på Dramaten. Så sent som i går satt jag på ett möte med några erfarna teaterarbetare och diskuterade bland annat chefsfrågan. Någon hade samma dag sett Stefan Larsson vandra med nöjd min nedför Nybrogatan. Någon annan trodde alltjämt på Emmet Feigenberg från Köpenhamn. I dag är de båda kanske smått slokörade i värmen. Stefan Larsson var också skådespelaren Marie Göranzons favorit i de chefsspekulationer som har pågått hela våren och som de senaste dagarna har eskalerat. Det sa hon till oss så sent som i måndags, då hon medverkade på Tidningen Vi:s teaterbåt tillsammans med en uppsättning andra av Sveriges stora skådespelare.

En teater byter chef. En händelse som väcker känslor. Av besvikelse, sorg, indignation. Men det är också en händelse som öppnar möjligheter. De båda inblandade teaterhusen må vara drabbade i stunden, men de har båda goda förutsättningar att även fortsättningsvis skapa påkostad scenkonst med kvalitet och konstnärlig vision. Det är två hus med lojala skådespelare och konstnärlig personal som aldrig tycks ge tappt, trots att ibland både svångremmen och piskan drabbar dem.

Men så…dagens andra dramatiska nyhet. Riksteatern beslutar att lägga ned Nummer.se efter årsskiftet. Det är en nyhet av måhända mindre slag, men det är också en nyhet som drabbar. Den drabbar Nummers erfarna och lojala frilansare, den drabbar alla trogna läsare runtom i Sverige och den drabbar en bransch, som är i stort behov av samtalspartners och kompetent analys.

På Nummer-redaktionen är vi givetvis ledsna över att inte längre kunna bistå våra trogna cirka 15 000 unika läsare per månad med scenkonstjournalistik av hög kvalitet. Många är ni som hör av er till redaktionen och betygar vår viktiga roll i Teatersverige och vi kan bara beklaga att vi snart inte längre kan vara er digitala men ändå högst personliga samtalspartner.

Som Nummers nuvarande chefredaktör (samt skribent sedan starten) hoppas jag att vi ses i många andra scenkonstsammanhang även efter årsskiftet. Scenkonsten är full av dramatik. Scenkonsten lever trots allt.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

2
  1. Ture Rangström 2014-05-22 07:47

    En verkligt sorglig nyhet denna den vackraste av dagar. Nummer kändes som den nya tidens vakande öga och lyssnande öra med sitt direkta tilltal och strävsamma duktiga skribenter. På Strindbergsteatern följde vi flödet av artiklar och recensioner med stort intresse. Ofta kunde vi glädja oss åt välformulerade åsikter i våra egna citatannonser. Vi gladdes åt att referera till Nummer och nätet där vi alla är fångade. Så var det med den glädjen. Tack för alla år. Ture Rangström /teaterchef

  2. Anita Grünbaum 2014-06-20 04:01

    En månad har gått sedan beskedet kom om nedläggningen av nummer.se Det känns fortfarande lika bedrövligt. Ett obegripligt beslut berövar mig den suveräna informationskanal om teater som nummer är och har varit. Koncentrerat, sakkunnigt innehåll i en väl strukturerad och lätt tillgänglig form gör nummer till den enda publikation på nätet som jag läser med glädje och största intresse. Konstigt att Riksteaterns styrelse och Magnus Aspegren inte fattar hur viktig nummer.se är för kunskapsutveckling och engagemang för svensk teater!