Frida Modén Treichl som Maria och de absolut bedårande barnen Gustaf Silenstam, Hanna Bergström, Sandra Svanqvist, Isak Hvarfner, Lovisa Eriksson Von Otter och Nora Ganmark Hennig ledda av Linda Kulle får Nummers kritiker att smälta. Foto: Carl Thorborg
Recensioner [2012-11-19]

En lyckad färd till Alperna

Sound of music
Musik: Richard Rodgers
Sångtexter: Oscar Hammerstein II, baserad på en bok av Howard Lindsey och Russel Crusoe
Inspirerad av: The Trapp Family Singers av Maria Augusta Trapp
Scen: Uppsala stadsteater
Ort: Uppsala
Översättning: Erik Fägerborn
Regi: Ronny Danielsson
Scenografi och kostym: Rikke Juellund
Koreografi: Roger Lybeck
Musikansvarig: Martin Östergren
Ljus: Mats Öhlin
Mask och peruk: Per Åleskog
Medverkande: Frida Modén Treichl, Robin Keller, Marianne Mörck, Oskar Sundling (praktiknt från teaterhögskolan i Göteborg), Göran Gillinger, Mikaela Ramel, Susanne Gunnersen, Liv Eklund Swartz, Johan Tenstam, Linda Kulle med flera
Länk: Uppsala stadsteater


RECENSION/MUSIKAL. När Ronny Danielsson iscensätter en av världens mest kända musikaler på Uppsala stadsteater låter han Maria bli en kortklippt fredsduva med dödskalle i näven. Astrid Claeson är glad åt en Sound of music befriad från alpfluff, musikalkitsch och högtidlighet.

Musikalmagikern Ronny Danielsson sätter upp Sound of Music på Uppsala stadsteater, en av de mer älskade musikalerna – fylld av kända, nynnvänliga sånger som de flesta kan, oavsett om man sett Julie Andrews dansa omkring i Alperna eller inte. Och det är bara att hänga tillbaka vinterkappan för nu är Alpernas snö lika varm som Maria (Frida Modén Treichl) och de absolut bedårande barnen von Trapp, ledda av en mycket fin Linda Kulle som 16-åriga Liesl. Tillsammans får de pappa änkebaron Georg von Trapp, i Robin Kellers humoristiska gestalt, att återupptäcka musiken, livet och kärleken. På kuppen räddar de varandra undan nazismen.

Andrews dansade bland bergen, på Uppsala stadsteater jazzar Modén Treichl som en blandning av Mary Poppins, Sally Bowles och Maria själv bland nunnor, (ledda av Marianne Mörcks strålande abedissa) gardiner och sängkläder med en dödsskalle i näven. En kortklippt fredsduva, eller helig ande om man hellre vill, som landar hos familjen von Trapp och avskaffar all visselpipedrill, bejakar barnen och livet – och vinner baronens hjärta.

Sound of Music Uppsala stadsteater är befriad från alpfluff, musikalkitsch och högtidlighet. I stället är den full av just den lek och den kärlek som Maria försöker införa i familjen von Trapp: ”De är barn, de måste få leka”. Men i kulisserna – bakom de mjuka alptopparna – står nazisterna och annekteringen av Österrike på lur, tydligare och synligare ju längre tiden går.

Att befria Sound of Music från musikalkitschen gör att historien framträder långt mycket tydligare än om Danielsson och resten av ensemblen följt de förväntningar som kan finnas kring en klassiker av det här slaget. Musiken kommer från två flyglar på scenen, flyglar som också tjänar som scenografi. Musikerna Sanna Hodell och Arnold Rodriguez iakttar scenen och spelar, för in musiken lika mycket i det von Trappska hemmet som i salongen.

Det är en nedtonad musikal Uppsala stadsteater bjuder på, med stiliserad scenografi och enkel kostym, båda placerade i ett obestämt 30-tal. Lustigt är samspelet mellan det stora alplandskapet och det lilla – de snötäckta bergen är lika mycket en scenografi hemma hos familjen von Trapp som en fond på scenen.

Och här finns lycka, här finns mer lycka än den pragmatiske, charmerande snyltgästen Max Detweiler (en strålande rolig Göran Gillinger) med tyskvänlig inställning kan förstöra. För precis som i filmen så lyckas familjen von Trapp, tack vare skyddsängeln Maria som ordnar och fixar, fly över bergen just innan pappa änkebaronen Georg med tvång ska förflyttas till tyska flottan.

Och även om man, som jag, tycker att Sound of Music är urtråkig så är Danielssons uppsättning en fullständig fluffboll av lycka och hela ensemblen den vind som håller denna boll i rullning ända in i vårvärmen.

* Sing a long-föreställningar av Sound of music är planerade under vintern: 15/12, 18/12, 3/1, 12/1. Vid succé bler det flera.

Astrid Claeson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (26 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

2
  1. Pingback: Sound of Music på Uppsala Stadsteater | MusikalNet

  2. Allan 2014-10-22 10:23

    Ibland kommer det något nytt, glädjande som gör att man mår, om möjligt ännu lite bättre. Den här artikeln är ett sånt exempel