En skakande SverigebildDet är obehagligt att vistas i landet Sverige såsom det förevisas i Sutodas kallhamrade scenrum i En föreställning om svensk vapenexport. Foto: Sutoda
Recensioner [2012-03-13]

En skakande Sverigebild

En föreställning om svensk vapenexport av Ellen Nyman
Scen: Teater Tribunalen
Ort: Stockholm
Regi: Ellen Nyman
Scenografi: Sutoda
Ljus: Sutoda
Medverkande: Henrik Dahl, Julia Korander, Sandra Medina
Länk: Teater Tribunalen


recension/teater. En föreställning om svensk vapenexport är ett skarpt debattinlägg om Sveriges påstådda neutralitet och ett föga smickrande Sverigepussel. Anna Hedelius hör det skallra rysansvärt i öronen på Teater Tribunalen.

Tajmingen kunde knappast vara bättre. När Teater Tribunalen och regissören Ellen Nyman presenterar En föreställning om svensk vapenexport har det för bara några dagar sedan avslöjats att den svenska myndigheten FOI planerar en hemlig vapenfabrik i Saudiarabien. Det är en nyhet som redan skickligt har inkorporerats i manus, men den hade knappast behövts för att göra föreställningen både brännande och komplett. Det faktum att Sverige år 2010 var den största vapenexportören i världen per capita samt att vi totalt sett är den sjunde största exportören – efter nationer som USA, Ryssland, Tyskland, Kina, Storbritannien och Frankrike – är indignationsmaterial nog för detta skarpa debattinlägg om svensk vapenexport.


Sutodas scenrum är en ilsket ljussatt gallerkonstruktion i tre våningar. Det är en obehaglig miljö, trots att Julia Koranders röst via högtalare skapar en trygg chimär då hon leder oss i en avslappningsresa som landar i Sverige, ett land där det visar sig att det lurar kamouflerade och rödögda troll i mörkret. Publiken sitter som panelhönor längs kanterna, färdiga att bjudas upp, kanske inte just till dans, men till vapenprovning. En attrapp av det Boforsbyggda pansarvärnsvapnet AT4 skickas runt i raderna, medan Sandra Medina på hyvens svenskt manér ger ergonomiska tips på hur man lämpligast bär detta.


Över huvud taget är En föreställning om svensk vapenexport en förevisning av ett ängsligt Sverige på balansgång mellan ytterligheter: ett land präglat av påtaglig dubbelmoral – trygghet och omsorg versus affärsmässig kallsinnighet och rädsla. ”Ryssen kommer” väser Julia Korander och spänner ögonen i mig som råkar sitta bredvid. Henrik Dahl målar upp en bild av ett arbetslöshetens och depressionens Karlskoga i efterdyningarna av Bofors nedläggning.


Ja, för vem har sagt att det är enkelt att lägga ned en vapenindustri? Vem har sagt att vi som nation och individer inte tjänar på att sälja krigsmateriel till 63 länder? Vem är i stånd att gräva i skumraskiga affärer som bygger på att svenska biståndspengar via en svensk flakmopedstillverkare i Sydafrika indirekt har använts till att ro Jas Gripen-affären i hamn? Vem orkar vredgas när insynen i våra internationella förehavanden medvetet görs så dimmig?


En föreställning om svensk vapenexport gör sitt för att klargöra, bringa reda i den trassliga trådhärva, som också bokstavligen skapas på scenen. Via fysik, ord, bilder byggs ett Sverigepussel som knappast skulle bli någon storsäljare på Västerlånggatan. I en vansinnesdans vredgas Sandra Medina och Julia Kalander i vårt ställe medan vi sitter lama längs kanterna. Som teatralt debattinlägg blir det lika rysansvärt som ljuden från gallren som skallrar högljutt i våra öron.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (9 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare