Finfin farbrorFinafina kontorsråttor. Torben Sigelius Kulin flankeras av Emil Klingvall och Brita Lindgren i Teater Jaguars lyckade dramatisering av Farbrorn som inte vill va’stor.
Recensioner [2010-03-02]

Finfin farbror

Farbrorn som inte ville va' stor av Åsa Gustafsson och ensemblen efter Peter Cohen
Scen: Teater Jaguar
Ort: Västra Götaland
Regi: Åsa Gustafsson
Scenografi: Torben Sigelius Kulin
Kostym: Nonno Nordqvist
Medverkande: Torben Sigelius Kulin, Brita Lindgren, Emil Klingvall
Länk: Teater Jaguar.se


RECENSION/BARNTEATER. Teater Jaguar gör en smart, snygg och skojig version av den gamla tv-serien om Ragnar och hans barndomsdrömmar. Rolig retro med glamorösa kanter, tycker Liv Landell Major om Farbrorn som inte ville va' stor.

Jag älskade den gamla tecknade tv-serien av Olof Landström och Peter Cohen från 1979, om den dagdrömmande farbrorn med kontorsjobb. Ni vet, den 33-årige Ragnar som drömmande lunkade gatan fram i stora skor, medan speakern Gösta Ekman introducerade honom med en sävlig rap långt innan rap var ett svenskt ord.


Att dramatisera Farbrorn som inte ville va’ stor är en underbar idé, som lilla Teater Jaguar i Göteborg tar itu med på bästa sätt. Huvudrollen som farbrorn görs av gullige Torben Sigelius Kulin.
   Klädd i ljusblå kostym och virkad slips tar han emot sin lågstadiepublik i foajén, pratar lite om vuxnas jobb, och försöker sedan smälta in i publiken för att få se på teater. Så klart. Men Ragnar ska ju jobba, och tvingas snabbt ta plats vid sitt skrivbord på scen.


De präktiga kollegorna Kajsa Romdal och Karlsson – spelade av Brita Lindgren och Emil Klingvall – klämmer i med en countryversion av Ekmans rap. De ackompanjerar sig själva på trumma, banjo och de inventarier som kommer i deras väg. Det är lika enkelt som effektivt.
   Att återskapa tv-seriens tillbakablickar går också som en dans, på och under skrivbordet. Ragnar fantiserar om att vara ”lite” sjuk och bli ompysslad, testar hur många pappersklämmor som ryms på slipsen och drömmer om att köpa godis för alla sina pengar.


Tempot är rappt utan att bli hetsigt – musik och rytmer samsas med allt från roliga historier till fransk etymologi. Allt levereras av en inkännande, rolig och inte minst stilren trio. Scenografin som är signerad Torben Sigelius Kulin själv, är kompakt i ordets bästa bemärkelse. Den och Nonno Nordqvists kostym är stilmässigt förankrade i tv-serien, med skillnaden att Teater Jaguar har uppgraderat det visuella med en härligt glamorös finish. Kajsa Romdals ljuvliga sidendräkt med tyllunderkjol som matchar skorna får mig att vilja fynda vintage på väg från teatern!


Skådespelarna får snabbt den oroliga barnpubliken med sig – ett kvitto på att föreställningen håller. Jag kan inte tänka mig en bättre iscensättning av Farbrorn som inte vill va’ stor.


 


BONUS
Se ett Youtubeklipp från den gamla tecknade tv-serien.

Liv Landell Major

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (1 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare