Footloose blev en tåfjuttAnna Sahlin sjunger tjusigt och Måns Zelmerlöw är bra som bad boy, men det räcker inte för att få fart på 1980-talsmusikalen Footloose, tycker Nummers recensent. Foto: Håkan Larsson
Recensioner [2007-11-14]

Footloose blev en tåfjutt

Footloose av Dean Pitchford
Scen: Storan
Ort: Västra Götaland
Regi: Roine Söderlundh
Medverkande: Anna Sahlin, Måns Zelmerlöw, Peter Johansson m fl
Spelas: Från februari 2008 på Intiman i Stockholm
Länk: Wallmans Nöjen


Det har dykt upp ännu en musikal som skor sig på en filmsuccé från det glada 1980-talet. Kajsa Lindh har sett Måns Zelmerlöw, Anna Sahlin och Peter Johansson försöka sparka liv i en gammal dansmusikal på Storan i Göteborg.

Footloose handlar om Eva och hennes son Ren (Peter Johansson) som flyttar till en håla utan postnummer där folk vet vad du har gjort redan innan du har gjort det. Dessutom har kyrkan gett förbud mot att dansa, något som Ren ger sig den på att upphäva.
   Vi vet redan vad som kommer hända innan det händer. Inte för att man minns handlingen från filmen, (med Kevin Bacon från 1984) för jag minns ärligt talat ingenting – vilket säger en hel del. Man vet för att det är så förutsägbart.


Inledningen är maffig och verkar lovande. Ridån går upp på glänt och 14 par steppande fötter blir avstampet i föreställningen (och även slutsignalen så småningom). Scenografin är fyrkantig och påminner lite om byggklossar och plockepinn på ett kreativt sätt.
   När flickfavoriten Måns Zelmerlöw glider in på en motorcykel som ligisten Tommy förväntar jag mig okontrollerade skrik från de ungatjejer som invaderat teatern. Men det kommer inget. Visserligen spelar han en rätt liten roll, men ändå. Personligen tycker jag det är rätt befriande att se Måns förvandlad till en stygg pojke, en roll han verkar trivas bra i. Dessutom är han ganska rolig.


Anna Sahlin gör sin musikalmässiga avspark i rollen som prästdottern Jenny och även om hon sjunger tjusigt blir det inte mer än en tåfjutt. Det gäller tyvärr för hela föreställningen. Snyggt men inte särskilt medryckande. Trots att andra akten sitter bättre och ensemblen blir mer trovärdig räcker inte detta. Och trots goda sånginsatser blir det inte mer än ok. På sin höjd.
   Jag vet inte vad det är som saknas – kanske är det storyn som är för tunn? För även om filmen nästan är sann lämnar den inget särskilt avtryck i min bok.


Det är med en förvånande axelryckning jag konstaterar att filmen kommer på biograferna i en ny version under 2008. Jag kommer inte att springa benen av mig för att se den. 

Kajsa Lindh

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (3 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

3
 1. Lina 2007-11-14 04:17

  Fantastiskt. Ibland undrar man om man själv och recensenterna sett samma föreställning efter att ha läst recensionerna. Footloose är bland det tightaste jag sett på en svensk scen. Självklart går det inte att bortse från att storyn är tunn som en sommarklänning men hur många musikaler förutom Duvemåla har en vettig handling? Dansnumrena i Footloose är så snygga att man håller på att trilla av stolen och i applådtacket är man nästan orolig att takkronan ska falla ner av publikens jubel. Nu till rollerna
  Peter Johansson, välkommen hem du är efterlängtad säger jag bara, såg honom i London häromåret och han är genomproffsig.
  Anna Sahlin sjunger med en pipa bortom denna jord och agerar oerhört bra, framförallt i de ”allvarligare” scenerna.
  Måns Zelmerlöf tycker jag är pinsam rakt igenom förutom i extra medleyt som han försöker äga men även där puttas bort av Anna Sahlin.
  Jessica Herbertsson och Robert Karlsson är underbara som de gulliga roliga paret.
  Malin Sjökvist och kristina Lindgren är störtsköna som de korkade kompisarna.
  Nina Norblad har kvällens vackraste stund och Sanna Ekman kvällens vassaste tunga 🙂
  Extra plus i kanten till hunkiga Patrik Ribert. För att avsluta det hela, jag älskar footloose och har redan tvingat hela familjen att köpa biljetter igen, gör det du också!!

 2. DaviD 2007-11-19 08:30

  FOOTLOOSE kATASTROF. Låter som Lina är med i Footloose eller arrangerar skiten.

 3. maatin 2007-12-30 11:01

  tom väldigt bra. Var och såg Footloose på igår. Tyckte att uförandet var värt en fyra. Alla var verkligen jätteduktiga. Tilläggas kan ju även att Måns ersatts av Linus Wahlgren vilket inte gjorde mig något, antagligen tvärt om. Tyvärr så är ju, som det kommenterats tidigare, storyn lite tråkig och förutsägbar. Så som slutbetyg så får får det bli en stark trea.