Så här ser han ut - Gabriel Smeets, som är Cullbergbalettens konstnärlige ledare. Foto: Jochem Jürgen
Nyheter [2014-01-14]

Gabriel Smeets till Cullbergbaletten

STOCKHOLM. Holländaren Gabriel Smeets blir Cullbergbalettens nye konstnärlige ledare. Han ansvarar för kompaniets repertoar från och med säsongen 2015-2016.

Gabriel Smeets påbörjar ett fyraårigt kontrakt på Cullbergbaletten den 1 maj i år. Han arbetar idag som konstnärlig ledare för SNDO, the School for New Dance Development under The Amsterdam School of the Arts/Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
– Jag ser mycket fram emot mitt nya uppdrag. Jag kommer till ett kompani med en rik historia och jag är mycket stolt över att få vara en del av dess framtid. Under mitt konstnärliga ledarskap kommer Cullbergbaletten fortsätta att vara en av de absolut viktigaste aktörerna på den internationella dansscenen, säger han.

Gabriel Smeets är född i Holland 1958 och har en bakgrund inom journalistik och kommunikation och har även arbetat som dramaturg. Han är verksam som mentor och kurator i paneler och symposier inom det kontemporära dansområdet. Han har tidigare varit verksam som chefskurator för the Springdance Festival in Utrecht.
– Jag vill att Cullbergbaletten arbetar med nya och oetablerade koreografer för stora scener och jag vill utveckla publikarbetet ytterligare. Kompaniet kommer även fortsättningsvis att ha en stark internationell profil och vi ska utveckla och säkra vår närvaro i Sverige. Vi ska definiera Cullbergbalettens identitet, utveckla och underhålla danskonsten.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare