Nyheter [2010-06-04]

Scenkonsten osynlig hos Alliansen

kulturpolitik. Blandad kompott när Alliansen presenterar en gemensam kulturpolitik. Från pensioner och sponsring till fastighetsupprustning. Scenkonsten lyser med sin frånvaro, och såväl partitoppsförankring som finansiering är ännu inte på plats.   

Sedan i höstas har Alliansen fört överläggningar i en inre kulturarbetsgrupp. På vårkanten skulle de vara klara. Men det dröjde till första veckan i juni innan den gemensamma kulturpolitiken – som Alliansen också lovat göra till en valfråga – presenterades.

Ett nytt pensionssystem utlovas igen. Att det gått ett år sedan utredningen kom och att den ännu inte resulterat i en proposition beklagar Lena Adelsohn Liljeroth enligt Sydsvenskan.
   – Utredningen som gjorts är bra. Vi har inte kunnat genomföra det den här våren men det vill vi göra så fort vi kan, försäkrar hon.
   Ett nytt pensionssystem berör framför allt sångare och dansares villkor på ålderns höst, och är något fack och arbetsgivare slagits för i dryga tio år. Ett nytt system ska även ge arbetsgivaren mer förutsägbara kostnader.

Ett annat nygammalt löfte är att reglerna för kultursponsring förenklas. Vidare vill Alliansen uppmuntra företagssponsring och gåvor. Reglerna här menar Alliansen inte har varit tydliga, att många företag tror att det är omöjligt att göra avdrag.
   – Men det är det inte, man kan dra av kostnader för sponsring inom kulturen precis som inom idrotten, säger kulturministern till Sydsvenskan.

Andra tunga kultursatsningar som nämns är ett nytt filmavtal och renoveringen av kulturfastigheter – både Operan och Dramaten är i behov av renovering och finansiering.
   Scenkonsten däremot lyser med sin frånvaro bland Alliansens kulturprioriteringar, liksom kulturskaparnas villkor. Samtidigt som Arbetsförmedlingen Kultur i sin senaste statistik redovisar att ”antalet lediga platser har minskat med hälften på ett år, arbetslösheten är hög och antalet personer i arbetsmarknadspolitiska program har ökat kraftigt”.

Alliansens kulturmanifest ska nu först diskuteras av alliansens partiledare innan det skrivs in i valmanifestet för att i augusti sedan ställas mot den budget som då presenteras.

Här kan du läsa Alliansens hela Kulturmanifest

Gert Lundstedt

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare