Hallå Elisabet Carlsson …Elisabet Carlsson, kanske mest känd som bibliotekarien i filmen Grabben i graven bredvid, är aktuell i Frida Stéenhoffs Den smala vägen, i regi av Kajsa Isakson och med premiär på Stockholms stadsteater på fredag.
Nyheter [2008-02-21]

Hallå Elisabet Carlsson …

... aktuell som husföreståndarinnan Lina Tullberg i Den smala vägen, en föreställning på Stockholms stadsteater som ingår i projektet Modärna kvinnor, vars syfte är att lyfta fram bortglömd 1800-tals dramatik skriven av kvinnor.

Vem är Lina Tullberg?
   – Hon hämnas sin älskades död och ställer därigenom till det för alla i pjäsen. Jag känner starkt för henne. Hon försöker undkomma smärtan av förlust, och det gör vi väl alla?

Den smala vägen ingår i projektet Modärna kvinnor. Hur modern är pjäsen idag?
   – Bitvis är den enormt modern, men självklart också fästad vid sin tid och de villkor som den borgerliga familjen levde under då.
 
Vad tycker du att pjäsen handlar om?
   – Grundtemat är oäkta barns rätt att ärva, men den handlar också om det motstånd kvinnor mötte när de började verka utanför hemmet.

Pjäsens författare, Frida Stéenhoff,  ska ha varit den som lanserade ordet feminism i Sverige. Anser du dig själv vara feminist?
   – Om jag är feminist? Självklart!


 


FAKTA
Den smala vägen har premiär på Stockholms stadsteater fredag 22 februari kl 19. På teaterns webbplats hittar du en förhandsfilm och fördjupningsmaterial om projektet Modärna kvinnor.

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare