Hallå Lina Englund…
Nyheter [2007-02-01]

Hallå Lina Englund…

... aktuell med två premiärer på en vecka

Skådespelerskan Lina Englund, 31 år, har mycket på gång just nu. Imorgon, fredag 2 februari, har hon premiär på Dramaten i Majgull Axelssons nyskrivna pjäs Helgonlegender och nästa vecka debuterar hon som teatermusikkompositör när Riksteaterns uppsättning av Jean Genets Jungfruleken får premiär i Vara.


I den nyskrivna pjäsen Helgonlegender gör Majgull Axelsson en sorts analys av hur samhället har förändrats sedan Palmemordet 1986 och en socialdemokratisk politiker figurerar i handlingen.

Regissören Christian Tomner beskriver uppsättningen som politisk. Hur skulle du beskriva den ?
   – Det finns ett enormt mörker i Majgull Axelssons dramatik och för mig är det här främst ett relationsdrama. Man får följa tre familjer och det handlar mycket om existentiella frågor, men klassfrågorna är själva grundtemat i pjäsen. Jag spelar en ganska labil och osäker tjej som får barn väldigt tidigt.
   – Det här med familjen är ju också en klassfråga idag. Blir man mamma
utan att ha ett arbete och ett välordnat socialt liv blir man utklassad
direkt.

Samtidigt som du har repeterat på Dramaten har du närt din musikaliska ådra genom att skriva musiken till Hedvig Claessons uppsättning av Jean Genets Jungfruleken, som har premiär 8 februari i Vara. Det är ju ett erotiskt triangeldrama – hur blir din scenmusik?
   – Det blir ganska spöklika, kusliga stämningar men ändå melodiöst. Jag
har använt mycket spikpiano, alltså jag har stoppat in häftstift i mitt
piano så att det låter som spikar.

Och sångtexterna är ett slags kollage? Lite som David Bowies berömda cut-up teknik?
   – Ha, ha, inte så mycket Bowie kanske, men alla sångtexter består av fraser ur flera olika av Jean Genets texter, inte bara ur Jungfruleken, så jag har klippt och klistrat.

Blir det en ny skiva också snart?
   – Jag och David Shutrick från mitt gamla band Selfish har faktiskt skrivit material till en ny skiva, men det är inte klart om eller när
den kommer att släppas.

FAKTA

I Helgonlegender på Dramaten medverkar även Gunnel Fred, Alexandra Rapaport, Josefin Iziamo, Claes Ljungmark, Lars Amble, Anki Lidén och Johan Örjefelt. Uppsättningen kommer att spelas på Sverigeturné från och med oktober.

Riksteaterns uppsättning av Jean Genets Jungfruleken har premiär i Vara, torsdag 8 februari. Malin Crépin, Annika Hallin och Lena Mossegård medverkar.

En musikvideo från uppsättningen av Jungfruleken finns att se här.


Musiken finns att lyssna på här

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare