Hallå Maud Stålhandske, varför en musikal om Ann-Margret?Maud Stålhandske är både producent och huvudrollsinnehavare i musikalen Ann-Margret och jag som får premiär i Östersund i februari
Nyheter [2007-09-27]

Hallå Maud Stålhandske, varför en musikal om Ann-Margret?

I januari 2007 dök Ann-Margret Olsson på allvar in i Maud Stålhandskes liv. Hollywoodstjärnan som är född i jämtländska Valsjöbyn – kunde historien om henne passa för det större musikalprojekt Maud Stålhandske drömt om sedan hon flyttat hem till Östersund efter sin utbildning till musikalartist?

Ett drygt år senare, när Östersund i februari 2008 vimlar av all världens skidskyttar och en vinterfestival blir drömmen verklighet. Maud Stålhandske är både producent och innehavare av huvudrollen Klara i Ann-Margret och jag – tiotusen mil till Broadway.


Varför en musikal om Ann-Margret?
  
– Därför att hon är en oerhört spännande profil som har sina rötter i jämtländska Valsjöbyn och blivit en gigant i filmvärlden. Hon är en förebild för mig och har inspirerat mig. En storhet härifrån – det kan inte bli bättre än så. Hon är själv väldigt glad att kunna inspirera till det här.


Kan du berätta lite mer om handlingen?
  
– Det handlar om Klara och hennes stora ikon Ann-Margret. Klara växer upp i en småstad och söker efter sin egen identitet. Hon träffar på Ann-Margret-figuren genom en av sina gamla pojkvänner och inspireras av hur hon gjort – även om de aldrig möts. Frågan vi ställer är: Var ligger Hollywood egentligen? Är det en plats eller är det en dröm om att vara fri? Klara tar sig till Hollywood men återvänder sedan till Sverige. Men hon tar med sig de stora scenerna hem. Det handlar om den lilla personen på den lilla platsen. Om att slå hål på jantelagen och satsa på sina drömmar.


Hur många föreställningar blir det?
  
– Det blir ett 20-tal den första perioden under februari till april, sedan får vi se den andra perioden. Den är ju mobil så vi tänker också nationellt och kanske även internationellt.


Tanken på ett större musikalprojekt har funnits länge hos dig?
  
– Ända sedan jag flyttade hem från Stockholm har jag undersökt destinationsutvecklingen och evenemangsutvecklingen här. Vad vill länskulturen, kommunen, hotellen och teatrarna? Jag förstod fort att ingen kommer att lägga ner energi på att göra en uppsättning med kontinuitet. Men det är många planer som reviderats på vägen. Jag har inte hittat rätt förrän nu.
   – Jag testade tidigt idén på kompositören Tomas Sundström som testade den på koreografen Charles Moore. Sedan tog det bara några dagar så ringde de tillbaka och sa att det var en bra idé. Då tänkte jag att nu hoppar jag på tåget.


Länkar:
Musikalen Ann-Margret och jag (sajten öppnar 30 sep)
Den riktiga Ann-Margrets hemsida

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare