Hallå Paloma Madrid, 32 år….Paloma Madrid är festivalgeneral för dansfestivalen Underground som startar på Moderna Dansteatern i Stockholm idag.
Nyheter [2007-05-22]

Hallå Paloma Madrid, 32 år….

... dansare, koreograf och festivalgeneral för dansfestivalen Underground som startar idag på Moderna Dansteatern i Stockholm. Detta blir den första festivalen i Sverige som särskilt uppmärksammar brasiliansk och afrikansk dans samt modern tango och flamenco.

Varför en dansfestival med just denna inriktning?
– Ett syfte är att vi vill slå hål på de myter och den exotifiering som finns kring dessa dansformer. Tanken är att vi ska fortsätta att utveckla festivalen och jag skulle vilja skapa en tydligare identitet för svenska flamencodansare så att de inte känner att de alltid behöver snegla på Spanien. Jag vill komma bort från det kolonialistiska tänkandet som är vanligt inom dansvärlden så att vi får en intressant och dynamisk dansscen för oss i Sverige.

Du inviger själv festivalen med din nya dansperformance Disgusting does not mean undesirable – vad är det för något?
– Det är ett konceptuellt sätt att arbeta med flamenco där jag har utgått från plastikoperationer och utseendefixering. Det handlar mycket om skönhet, makt och pengar.


Hur kom du in på skönhetsoperationer?
– När jag var 18 jobbade jag som telefonförsäljare och hade kollegor som satt där för att tjäna ihop pengar till sina silikonbröst. När jag några år senare tänkte tillbaka på det insåg jag hur påverkningsbar man är av den här utseendefixeringen och jag kände att jag måste säga något om det.… och så kallar du stilen för ”fulflamenco” – blir det operationsbilder och såna läskigheter på scenen?
– Nej, jag syftar snarare på att det här är en nyskapande form av flamenco, alltså inte den traditionella sorten. Det blir inga bildprojektioner alls utan vi skapar en fantasivärld med hjälp av dans, musik, sång, människor och symboler


Länk: Moderna Dansteatern

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare