Kattis Wöllner koroegraferar Dancing on the ringmur vid Östergravar i Visby. Foto: Tommy Söderlund/Gotlandsmedia
Nyheter [2012-04-26]

Hip-hop och sjunkande höghus

NUMMERS SCENTIPS. Maj månad innebär vårens sista skälvande premiärer innan det är dags för sommarteater i lundar och lador. Nummer tipsar om några guldkorn.

VISBY
Dancing on the Ringmur, Länsteatern på Gotland
En angelägen hiphop-föreställning med en kul titel. Fem dansare från Gotland och fem från Tallinn för fram en berättelse, byggd på intervjuer, texter och dansworkshops med ungdomar från 15 år och uppåt. Stöts och blöts gör de högst relevanta frågorna ”Är murar skydd” och ”Är murar fängelse?” Kattis Wöllner koreograferar. Premiär 4 maj i Visby.

MALMÖ
Piruett för kannibaler, PotatoPotato på Inkonst
Det kaxiga scenkonstkollektivet PotatoPotato ifrågasätter ständigt rådande normer och strukturer och brukar gå loss på andras teateruppsättningar enligt konceptet ”Lite billigare, lite sämre”. Nu tar de sig an Sture Dahlströms kortroman och berättar om vd:n som spyr i ett hörn, om transorna som håller tal och höghusen som sjunker i gyttjan. En skildring av en värld lika sjuk som den vi lever i. Premiär 25 maj.

GÖTEBORG
Trollflöjten, Göteborgsoperan
Rikard Bergqvists uppsättning av Mozarts Trollflöjten hade premiär i november 2009 och fick publik och kritiker att jubla. Nu kommer den svindlande musikaliska sagan tillbaka, fortfarande med barytonen Markus Schwartz i titelrollen som Papageno. Livsallvar, hjärtslitande dramatik och komik i en hallucinatorisk dröm, som dessutom sjungs på svenska. Premiär 12 maj.

STOCKHOLM
Arkivet för orealiserbara drömmar och visioner, Stockholms stadsteater
Marcus Lindeen, regissören och dramatikern bakom den dokumentära pjäsen Ångrarna (som även blivit film) har den här gången letat i Ingmar Bergmans privata arkiv och hittat flera färdigskrivna manus och utkast som aldrig blev filmade. Det bortsorterade materialet får nu plats på scen i en föreställning om misslyckanden och ofullbordade drömmar. Premiär 26 maj på Lilla scenen.

Läs även Nummers artikel Festivalyra i maj om månadens teater- och dansfestivaler.

Scentipsen publiceras även i Tidningen Vi nr 5/2012.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare