Nyheter [2009-10-29]

Hur mår skådespelarna?

HÄLSA. "Hur ofta har du under den senaste månaden effektivt hanterat avgörande förändringar i ditt liv?" Nu ska de svenska skådespelarnas psykiska och fysiska hälsa kartläggas. Sminkallergi, strålkastarbländning och säkra pistolskott är några frågor.

Bakom alla konstnärliga val gömmer sig en praktisk arbetsmiljö för skådespelarna på scenen. Smink som inte förvaras rätt kan ge allergi, ljussättning kan blända och framför allt: the show must go on – en skådespelare sjukskriver sig inte i första taget.


I en checklista för skådespelares arbetsmiljö ställs frågan ”Finns tillfredställande säkerhetsrutiner för flygningar, och för specialeffekter, till exempel pistolskott?” – en fråga som inte är relevant i särskilt många andra arbetsmiljöer.
   Men trots att det är en speciell arbetsmiljö är skådespelares hälsa relativt outforskad.


Därför går nu Teaterförbundet ut med en webbaserad enkät till sina medlemmar. Kartläggningen genomför av forskaren Charlotte Söderström på Linköpings universitet. Syftet är att kartlägga de svenska skådespelarnas fysiska och psykiska hälsa.
   – Själva tanken kom när jag läste om hälsa och ohälsa i arbetslivet, mycket forskning görs inom vårdyrken och läraryrken, men det finns inte så mycket forskning gällande artistyrken, säger Charlotte Söderström på Teaterförbundets webbplats.


Frågorna täcker även ämnen som välmående och tillfredställdhet med livet, depressionssymptom, ångestsymptom, tinnitus, sömn, arbetets påverkan på hälsa samt eventuella konsekvenser av arbetslöshet.
   Enkäten finns på Teaterförbundets sajt och resultatet publiceras i januari nästa år.FAKTA
Läs om enkäten
Läs om skådespelares arbetsmiljö

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare