Recensioner [2002-02-07]

Januaripanelen ser Junker Nils av Eka

När Astrid Lindgren gick bort blev Göteborgsoperans uppsättning av Junker Nils av Eka sorgligt aktuell. Manus bygger på en novell ur boken Sunnanäng, skriven av den älskade sagoberätterskan från Vimmerby. Och den handlar om både mod och död.

Junker Nils av Eka hade premiär lördag 2 februari. Bänkarna var fulla av prominenta gäster, bland andra Göteborgsoperans chef, Kjell Ingebretsen. Nummerpanelen var naturligtvis också på plats.
   I Hansson Sjöbergs enkla men effektiva scenografi, där stjärnhimlen snabbt kan förvandlas till skog börjar berättelsen med att den lille pojken Nils ligger sjuk. Han har hög feber och hans mamma är rädd att pojken ska dö. Nils och hans mamma bor i torpet Eka. Vi befinner oss i ett fattigt Sverige för länge sen.
I sin feberyra tittar Nils på sin rullgardin, den har ett slott som motiv, och han drömmer sig bort. Slottet på rullgardinen blir verkligt och pojken blir Junker Nils av Eka. Och det är han som ska rädda Kung Magnus som sitter fängslad i ett torn, vaktad av den elake hertigen och hans kumpaner.
   Urban Lindh har gjort bearbetningen av Astrid Lindgrens novell, en av dem som ingår i samlingen Sunnanäng från 1959. Kim Hedås har skrivit musiken till den här operan för barn.
   Två mammor och deras döttrar tog plats i Nummerpanelen den här gången. Döttrarna gav Junker Nils av Eka högsta betyg medan mödrarna var lite mer reserverade.

Malou Hultman, 7 år
Bor: I Göteborg
Favorit bland Astrid Lindgrens figurer: Madicken
Betyg: 5

Vad tyckte du?
– Den var jättebra – och spännande.

Var det lätt att förstå handlingen?
– Ja.

Även om de som berättade handlingen sjöng hela tiden?
– Jag tyckte om att de sjöng. Det var lika bra som vanlig teater utan sång.

Fick du någon favorit bland personerna på scen?
– Jag gillade den elake kungen. Han var rolig. Han med den mörkaste rösten, som vaktade kungen i tornet, var också rolig.

Var det otäckt någon gång?
– Nej, bara spännande.

Johanna Schwarz, 28 år
Är: Mamma till Malou.
Gör: Är arbetslös.
Bor: I Göteborg.
Betyg: 3,5

Vad tyckte du?
– Den var bra men lite segt i vissa partier. Det började långsamt och slutet rann ut i sanden. Men i mitten, när handlingen utspelade sig i slottet, fanns allt. Opera kan vara lite tungt, men i mitten fick de in fnisset. Där kändes föreställningen ny och fräsch.

Något som var mindre bra?
– Musiken överröstade sången ibland. Jag blev själv rädd att missa något i handlingen och jag tror att det kan vara ännu svårare för barn.

Vad tyckte du om scenografin?
– Jag tyckte om den. Det är bra när det är enkelt och inte för mycket saker på scen. Då får barnen använda fantasin istället.

Vad tror du att föreställningen ville säga?
– Förlora inte hoppet. Mamman var rädd att Nils skulle dö, men allt fick en lösning till slut.

Märktes det att manus bygger på en novell av Astrid Lindgren?
– Ja, absolut. Där fanns kampen mellan det onda och det goda. Där det goda vinner till slut. Och hon beskriver ofta den vanliga människan. Där kan finnas kungar och hertigar, men det handlar ändå om den enkle Junker Nils.

Skulle du rekommendera Junker Nils av Eka?
– Ja. Mammor har också behållning av föreställningen. Men jag tror att barnen ska vara lite äldre för att få ut mesta möjliga av det. 9–10 år, kanske.

Mischa Kouthoofd-Lans, 7 år
Bor: I Göteborg.
Favorit bland Astrid Lindgrens figurer: Pippi Långstrump
Betyg: 5

Vad tyckte du?
– Bra.

Fick du någon favorit bland personerna på scen?
– Jag tyckte mest om kungen, han med röda slängkappan.

Var det lätt att förstå handlingen?
– Ja, ganska lätt.

Även om de som berättade handlingen sjöng hela tiden?
– Ibland var det svårt att höra vad de sjöng.

Var det otäckt någon gång?
– Nej, bara spännande. Och jag skrattade lite.

Linda Lans, 30 år
Är: Mamma till Mischa.
Gör: Jobbar med skor.
Bor: I Göteborg.
Betyg: 4

Vad tyckte du?
– Handlingen och musiken var bra. Hon som spelade Nils var också fin. Scenerna som utspelade sig i slottet var bäst. Och föreställningen var lagom lång, det gick fort.

Något som du är kritisk till?
– Det var lite segt i början. Ibland var det svårt att höra vad de sjöng, musiken överröstade sången. Barn får svårt att sitta still och koncentrera sig då. Mischa vände sig om tusen gånger för att titta bakåt på en tv som hängde i taket.

Vad tyckte du om scenografin?
– Enkel och fin.

Vad tror du att föreställningen vill säga?
– Du behöver inte vara rädd för döden. Och kanske ville den säga att det är viktigt att hjälpa varandra.

Märktes det att manus bygger på en novell av Astrid Lindgren?
– Ja verkligen. Jag tyckte att historien påminde om Bröderna Lejonhjärta. Och det känns typiskt att Nils försvinner in i sagans värld.

Kan du rekommendera Junker Nils av Eka?
– Ja. Det är alltid en upplevelse för barn att gå på opera. Men föreställningen passar nog bäst för barn som är lite äldre, från 9 år.

Anna Werner/ NR.NU

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare