Fördjupning [2000-09-28]

Kim Sulocki om papparollen

”Ja, vet, jag vet, jag vet! Men det är inte Pete som är pappan!”, avslöjar den höggravida Jane i ”Girl´s Night Out” kvällen innan sitt bröllop. Nej, Kim Sulocki spelar varken den bedragne blivande, äkta mannen eller den andre, potentielle pappan till Jane´s baby, utan debutstripparen Tony, helt barnlös. Men i verkligheten blir Kim snart pappa, närmare bestämt i mitten av oktober…

Nå, hur känns det att vara gravid?
– Jättespännande, jätteläskigt – och kul!

Hur definierar du ”jätteläskigt?”
– Att bli förälder innebär så mycket. Du ställer dig frågor som: Kommer vi att hålla ihop efter det här? Kommer vi att förändras? Jag skulle gärna se det som att vi ska vara tillsammans i resten av våra liv. Det är sådana tankar som far genom huvudet.

Menar du att barnet skulle utgöra ett hot för ert förhållande?
– Inte ett hot, utan vad jag menar är att pressen nu blir så mycket större på oss att vi verkligen ska hålla ihop, men funkar det inte så funkar det inte – även om jag helst skulle vilja se att det gör det.

Det låter som du lider av en släng skilsmässoskräck. Är du själv ett skilsmässobarn?
– Ja, det är jag. Och det betyder ganska mycket.

Tror du att vi som tillhör ”skilsmässogenerationen”, d v s växte upp på 70-talet, håller ihop mycket mer som en ren motreaktion till vår föräldrageneration?
– Det tror jag absolut. Jag tror också att det finns en mycket högre moral nu när det gäller det mesta.

Apropå moral, är du gift med den kvinnan du väntar barn med?
– Nej, det är min flickvän.

Gamla föräldrar
Åldern på förstföderskor stiger för varje år. På Östermalm i Stockholm ligger visst medianen på 38(!) år. Bidrar ni med den statistiken?
– Nej (skratt), min flickvän är 22 och jag 28!

Ni kör lite mer 60-tal – unga föräldrar-idealet – med andra ord.
– Ja, fast graviditeten var inte planerad. Den bara hände! Då ställde vi oss förstås frågan; Vad ska vi göra nu? Men det tog ganska kort tid för oss att komma på att abort över huvudtaget inte var något alternativ. Sedan sitter man ändå där med känslor – från min sida – att är det här bra eller dåligt, vilket beror på att jag är en sådan som oroar mig för saker överhuvudtaget, en oro för att inte hinna med, jag vill alltid känna att jag är lite före. Men den jobbar på att få bort.

Hur var din första reaktion när din flickvän berättade att hon var gravid?
– Jag fick höra det per telefon eftersom jag jobbade i Norrköping då (när ”Girl´s Night Out” spelade på Östgötateatern i våras. Red.anm.) Jag tog det ganska lugnt , även om jag kunde känna att det var för tidigt att få barn nu. Vi hade varit ihop en så pass kort tid att vi inte ens hade bott ihop. Det hela hände liksom i fel ordning. Jag ville egentligen att saker och ting skulle hända på ett visst sätt. Men så blev det alltså inte, vilket jag nu på sätt och vis tycker är skönt, att lära sig att handskas med saker som de kommer.

Och sedan?
– Sedan fattade vi en massa beslut. Eftersom vi inte ens hade bott ihop hade vi en massa saker outredda som: Vem ska städa? Vem ska diska? Hur funkar man ihop? Det har blivit en expresshantering av allt sådant – ganska körigt eftersom allt det här måste vara färdigt när barnet kommer, det grundläggande, hur vi fungerar i det vardagliga livet. Men det har faktiskt gått jävligt bra!

Men du slängde dig inte på tåget till Stockholm?
– Nej, jag fick en slags fördröjd reaktion, gick till och med och lade mig efteråt och sov!
– Det är så svårt att förstå vad det innebär att bli förälder. Och när man väl förstått det, då börjar man tänka att: Nej, jag kommer inte att kunna resa, jobba, göra vad jag vill mer, allt jag inte hunnit med i livet som jag har sagt till mig själv att jag ska göra innan jag blir förälder. Så höll det i sig ett par veckor. Men sen tänkte jag, att vad är det egentligen som jag måste hinna med? Och vad är det som säger att jag inte kan göra det sedan?

Som i Strindbergs Fadren
För att återanknyta till Girl´s Night Out,. Den gravida Jane i pjäsen är inte så snäll mot sin blivande man. Det kommer ju fram under möhippan att hon tror att det är en annan karl som är det väntade barnets far. Är det lätt att bli ”nojjig” som blivande pappa i bemärkelsen, är jag verkligen pappan?
– Nej, det har jag aldrig känns. Vi umgicks ju under den aktuella tiden! (skratt).

Så du känner inte till ”Förhöret”?
– Vad??!!

Jo, som nyblivna föräldrar, tillika ogifta, så kallas man till sin stadsdelsnämnd för ett litet förnedrande och integritetskränkande förhör där man bland annat tillfrågas om man ”var tillsammans under konceptionstillfället” och om mannen verkligen tror att han är far till barnet.
– För fan! Det visste jag inte. Bara för att man inte är gift skulle det alltså vara mindre troligt att man är far till barnet? Nej, det har jag aldrig hört talas om (klart förskräckt tonfall).

Sexig pappa
Har ni varit på någon föräldrakurs ännu?
– Ja, vi har varit på ett par föreläsningar på SÖS (Södersjukhuset i Stockholm). Den första handlade mest om vad det är vi kommer att gå igenom som blivande föräldrar och då grät vi ganska mycket därför att först då började vi att förstå vad det innebär. Den andra handlade mer om själva förlossningen. Louise (Hallin i efternamn – barnmorskeguru. Red.anm.) pratade också om att man inte behöver köpa så himla mycket saker till barnet som gåvagnar, gungor och så, utan det handlar bara om oss tre; mamma, pappa och barn.

Vad tror du blir roligast respektive jobbigast med att bli förälder?
– Det roligaste ska bli att få uppleva världen genom barnets ögon. Det jobbigaste blir nog sömnen. Jag kan bli riktigt sur om jag inte får sova ordentligt. Men jag tror att man får ett slags hormonpåslag som gör att man orkar det. Åtminstone kvinnan!

I gästboken på den hemsidan för ”Girl´s Night Out” handlar nästan alla inlägg om hur sexig Kim Sulocki är. Hur tar din flickvän en sådan dyrkan nu när hon är gravid?
– Det stör henne inte alls. Hon har inga tendenser till svartsjuka. I vår familj är det jag som är svartsjuk!

Sköter ni er under graviditeten, det vill säga röker och dricker måttligt?
– Jo, men kanske inte när jag går ut själv efter en föreställning eller så!

Daddy Cool
Hur ser du på papparollen? Har du en bra förebild i din egen pappa?
– Mina föräldrar skilde sig ju, men det är en annan sak. Min pappa har alltid behandlat oss barn som människor, aldrig sett ner på oss. Han tog oss på allvar. Det gör att jag inte hade något behov av att bryta mig loss från något. Det gör också att vi syskon är ganska trygga och coola. Vi behövde aldrig brottas med något auktoritetsproblem. Det är väl en bra förebild?

Vad tycker om den lagstadgade pappamånaden som nu kanske ska utökas till halva föräldraledigheten?
– Jag tycker att det är upp till föräldrarna att bestämma. Att lagstadga någonting betyder ju att om inte pappan tar ut den här månaden, eller månaderna, då får ingen de pengarna, inte mamman heller. Men det kan ju faktiskt vara så att pappan inte tar ut den tiden för att familjen helt enkelt inte har råd därför att han är den som tjänar mest.

Ska du själv ta pappaledigt?
– Ja, det hade jag tänkt.

Wow!
Är du nervös för hur det ska fungera framöver att ha barn med ditt oregelbundna yrke som skådespelare?
– Nej, att jobba med teater är perfekt när man är förälder. Då är man borta fyra timmar per kväll och kan vara med barnet hela dagen – om man inte repeterar förstås!

Vad är den vanligaste reaktionen du och din flickvän möts av nu när ni är gravida?
– De flesta säger: Vad kul, wow! För det betyder att det är två personer som satsar på varandra och skapar någonting gemensamt, som har bestämt sig för någonting. Och den reaktionen är rolig för jag har själv inte fattat vad det innebär att skaffa barn tidigare mer än att det är för livet.

Är du medveten om att det aldrig har fötts så få barn i Sverige som nu?
– Ja, men det kan jag inte fatta för jag har jättemånga kompisar som ska får barn, eller just har fått barn, nu.

Sista repliken i Girl´s Night Out lyder: ”Åt helvete. Vattnet har gått”. Ska du själv vara med vid förlossningen?
– Ja.

Känns det nervöst?
– Det som kommer att bli mest jobbigt är nog att stå där bredvid och inte kunna göra något. Man får väl ta tag i personalfrågan. Byta ut folk som kanske inte stämmer personkemiskt och så!

Ja, lycka till då.
– Tack detsamma!

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare