Fantasi i flygande flängMaria Wärme som övergivna Klara i väntan på ett flygplan som aldrig kommer.
Recensioner [2009-05-13]

Fantasi i flygande fläng

Klara och Tiger på äventyr av Robert Jelinek i samarbete med DUNS*
Scen: Teater De Vill
Ort: Stockholm
Regi: Robert Jelinek
Scenografi: och kostym: Jenny Linhart
Ljus: Ida Andersson
Medverkande: Maria Wärme, Tomas Åhnstrand
Länk: Teater De Vill


BARNTEATER. Vill du åka till godislandet och bada i en chokladsjö? När publiken checkar in på föreställningen Klara och Tiger, så vet vi inte riktigt var vi hamnar. Frågan är om vi blir mycket klokare efter landning.

Klara ska flyga. För första gången i sitt liv. Med sig har hon bästisen, gosedjuret Tiger. En stressad mamma har lämnat dem ensamma på flygplatsen och dessutom är planet försenat. Tiger är flygrädd och vill inte alls komma till Klaras pappa och dregliga lillasyster.

Nej, den steward som är utsedd till barnvakt av flygbolaget har det inte alltför lätt. Efter ett antal misslyckade försök att muntra upp de två små resenärerna tar Klara saken i egna händer. Med fantasins hjälp ger hon sig ut på en egen resa. Plötsligt blir Tiger levande och de hamnar i Tigerland, traskar runt i en djungel och leker med isbjörnar som kan bitas om man råkar sätta sig på dem.

Maria Wärme övertygar som troskyldigt barn och Thomas Åhnstrand växlar obehindrat i rollerna som steward och Tiger. Och föreställningen belyser en upplevelse som är många skilsmässobarns vardag, den att pendla med flyg mellan sina två föräldrar.
   Det är bra, men det sceniska resultatet är ibland för rörigt för att riktigt beröra. Scener avhandlas i alltför hög hastighet för att skapa en bra närvarokänsla hos publiken. Som åskådare saknar jag eftertanke, pauseringar och ett åtstramat manus, ibland flödar dialogen ut för mycket och blir lätt flåsig.

Men barnen älskar Tiger när han blir ”live” och att få fantisera om en sjö bestående av flytande choklad och seglande hallonbåtar kan ibland räcka gott som teaterunderhållning för små femåringar.

* Föreställningen är ett samarbete med DUNS, De Unga med Neurologiska funktionshinder i Sverige, och är en del av Teater De Vills satsning på tillgänglighet och funktionshinder.  

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (6 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

3
 1. Isak och Emma 2009-05-14 06:13

  Vi tyckte jättemycket om pjäsen. Det var denn bäasta pjäs vi har sett.

  HÄlsningar
  isak och emma

 2. elin 2009-05-16 10:50

  den var kul. det var en jättekul pjäs som jag såg. Den bästa jag sett.
  elin 7 år.

  Jag vill passa på att instämma. Det var en rolig och fantasifull pjäs där även vi vuxna hade roligt. Jag såg kanske andra saker än min dotter. Pjäsen var bra för att den låter barn få vara barn.
  Hälsningar Elins mamma, Ann-Christine

 3. pumba 2009-05-20 04:54

  Professionellt. Den här pjäsen blandar fantasin med allvaret i snygga övergångar. Både Maria Wärme och Tomas Åhnstrand är lysande på scenen, och vi som publik rycks verkligen med i deras fantasifulla lek.
  En av de bästa partierna i pjäsen är när vi som publik får vara med i leken och svara på olika frågor som Klara och Tiger ställer till oss, detta gör att vi lever oss in ännu mer i fantasin och glömmer bort att det är en pjäs vi tittar på.
  En underbar pjäs, inte bara för unga besökare, utan också äldre!