Kristi himmelfärd i turbotaktTeatermaskinens nya föreställning Zoembient är en av Tribunalens förmodade måsten under festivalen 2 veckor i maj.
Fördjupning [2010-05-12]

Kristi himmelfärd i turbotakt

festival. Inkomstrelaterade priser, kommunistiskt quiz, Kukmanualen och turboaktioner på stan. Festivalen 2 veckor i maj är åtta experimentella gästspelsdagar på Teater Tribunalen i Stockholm med start i morgon.

Teater Tribunalen är teatern med ett manifest. Ett manifest som liknar sin konstform vid en motståndsficka och ett vapen, som vill konfrontera sin publik hellre än att möta den och rasera broar hellre än att bygga dem. Nu arrangerar teatern, för sjunde året, festivalen 2 veckor i maj.
   – Vi ger plats åt andra grupper och experiment som öppnar för att testa olika idéer, säger Maria Edwall, producent på Teater Tribunalen till Nummer.


Festivalen vill också söka efter alternativ till traditionell teater och blanda olika former. De runt 25 olika programpunkterna blandar performance, kortfilmer, turboteater (start kl 08.00, premiär kl 20.00 samma dygn) med mera. Allt avslutas med Revolutionary slam som är som ett poetry slam fast med max en minut långa revolutionära texter. Maria Edwall vill själv gärna se anarkistiska performancegruppen TIR som består av Nina Jeppson, Indra Linderoth och Sarah Degerhammar och som gör ”en kakafonisk plakatprotest mot den liberala retoriken”.
   – Jag tycker att det är tre balla tjejer som gjort väldigt mycket och väldigt olika saker. Bland annat hade de en femtimmarsperformance här hos oss tidigare i vinter.


På Teater Tribunalens kontor har Iggy Malmborg just anlänt från Malmö. Luren går över till honom. Festivalen börjar den 13 maj, men redan idag 12 maj kl 07.00 påbörjade han en ensam vandring Hornsgatan 82-102. Han kommer att gå kvarteret kring Tribunalen fram och åter om och om igen utan att äta, sova, dricka, gå på toaletten eller pausa.
   – Man kanske får någon slags kris efter tre timmar, men om man går över den gränsen vad händer då?


Var fjärde minut fotograferar han sitt ansikte. Bilderna kan följas på storbilds-tv på Teater Tribunalen. Verket pågår som längst i två dygn. Sedan ska Iggy Malmborg återvända till Malmö för att spela i sin slutproduktion på Teaterhögskolan. Hela dagen Hornsgatan 82-102 är del tre i en serie:
   –  Alla verk försöker hantera en slumpmässig dramaturgi – vad händer när det inte är jag som bestämmer att det är slut utan kroppen som gör det?


Festivalen pågår 13 – 23 maj. Här hittar du hela programmet.

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare