Självbiografisk målfestFotbollsunder. Hans-Christian Thulin som Martin Bengtsson – bara 16 år gammal fick han kontrakt med Inter – men drömmen blev för mycket. Foto: Börje Gustavsson
Recensioner [2009-09-22]

Självbiografisk målfest

I skuggan av San Siro av Martin Bengtsson
Scen: Länsteatern Örebro
Ort: Örebro
Regi: Isabelle Moreau
Scenografi: Marie Olsson
Ljus: Ronny Andersson
Kostym: Marie Olsson
Medverkande: Hans Christian Thulin
Länk: Länsteatern i Örebro


RECENSION/TEATER. Från proffskarriär i Inter till självmordsförsök. Martin Bengtssons självbiografiska bok I skuggan av San Siro som teater i Örebro lämnar publiken känslobombad, skriver Agneta W Rosendal.

Självbiografin I skuggan av San Siro kom för ett par år sedan och nu har Länsteatern i Örebro, i briljant regi av Isabelle Moreau och med en lysande fartfylld dramatisering av Christian Augrell, satt upp pjäsen med samma namn.


Martin Bengtsson var på väg mot stjärnorna. Med ungdomskontrakt med Inter och med drömmen – som nästan fått honom att försaka allt killar i hans ålder gör – inom räckhåll. 16 år gammal flyttar han till Italien. Skadeperioder stoppar träning och karriär och han lamslås av kolsvarta tankar med självmordsförsök som följd.


Vit avskalad scenografi svarar mot tomhetskänslan som Martin slåss mot och blir också perfekt fond för bildprojektioner. Som livets bingolottoluckor fungerar de i scenväggen dolda skåpen där rekvisita plockas ut och in. Matchtröjor, gosedjur och kallt som is: spegelskåpet med italiensk svid och dito brillor.


Hans-Christian Thulin gestaltar monologens många karaktärer med total närvaro, innerlighet och den dos humor som behövs för att balansera ångesten som ömsom sipprar, ömsom sprutar ur rollkaraktären.
   Från tioårigt träningsfreak, till deprimerad ung man. Från liten eremitpusselkille som häckar i dagishörnet, till tokförälskad tonåring som pusslar träningstid med kärleksdito.


Allt från prilliga dagisfröknar till olika tränarpersonligheter har Thulin koll på. Att publiken skrattar igenkännande när han gör Martins Röda Prince-rökande pappa har sin förklaring. Bengtsson var aktiv i den fria teatergruppen Martin Mutter och det är på deras tidigare scen rollkaraktären Martin får en annan sorts huvudroll än den fotbollsplanen erbjöd. En symbolisk saltomortal som nästan sliter hjärtat ur bröstet.


Jag är totalt känslobombad när jag lämnar salongen. Vill omfamna hela ensemblen och Martin Bengtsson. Jag är glad fast gråten värker i halsen. Glad för att jag fått uppleva teater när den är som bäst. När rollbesättning stämmer och när budskap går fram. När scen, musik och ljus förstärker och höjer. När man lämnar salongen och vet att det här är bland det absolut bästa på länge.

Agneta W Rosendal

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (23 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

10
 1. Jullan 2009-09-22 04:17

  San siro! Detta är det bästa på länge Örebro teater har verkligen
  lyckats!!!

 2. Tommy Lundin 2009-09-22 07:56

  Sanslöst bra. Det här är sanslöst bra-man skrattar och känner igen sig.Hoppas alla som har nåt med fotbollsvärlden att göra kommer iväg-annars missar ni nåt!!!

 3. Jenny 2009-09-23 11:06

  Det bästa jag sett!!! Den här pjäsen är det bästa jag sett nånsin! Jag både skrattade och grät hela tiden. Jag vill ta dit hela min skola för att de ska se den. Det kommer iallafall jag göra.

 4. Björn Larsson 2009-09-23 08:00

  san siro! Detta är väldigt välgjort och man blir berörd!

 5. Daniel Nilsson 2009-09-24 10:20

  Forza. En tröst, en fest, rolig, sorglig och värd varenda spänn! Tack för en fantastisk föreställning! Forza San Siro!

 6. Marie Persson 2009-09-27 08:47

  Gå och se! Var och tittade på föreställningen i fredags och tyckte det var helt fantastiskt. Jag har inga kopplingar till fotbollsvärlden men sögs i alla fall in i berättelsen som vore det mitt första biobesök. Vill se den igen!

 7. Ingrid 2009-10-04 09:38

  Riktigt bra! Den här föreställningen var riktigt bra. Både berättelsen och skådespeleriet av Hans-Christian Thulin håller hög klass och jag skulle lätt kunna gå och se den en gång till!

 8. Nja 2009-10-09 08:05

  Snäll regi. För inställsamt tycker jag

 9. Håkan Larsson 2009-10-10 10:33

  Lyfter på hatten! Som gammal sportjournalist och ledare inom ungdomsfotbollen fick jag en klump i magen. Även jag var totalt känslobombad. Jag hoppas att denna teater når ut till så många som möjligt. Viktig för ledare, för ungdomar, för vuxna och även för teatern!. 10 poäng av fem möjliga. Stor eloge!

 10. Sahra 2009-10-10 10:58

  Karslund. Hej! Vi var och såg pjäsen I Skuggan av San Siro i fredags. Vill bara säga att det är den bästa teatern som jag har sett. Jag har inte sett så jättemånga men den här var helt otrolig. Han gjorde alla rollerna och jag både flabbade och grät. Jag skall se den igen med min Mamma.