Lagerlöfs klimatvänliga kulturTeatern har varit senfärdig att ge sig i kast med miljöfrågorna säger Måns Lagerlöf. "Men för mig är det självklart att göra det när frågorna nu kommer springande emot oss."
Fördjupning [2009-06-17]

Lagerlöfs klimatvänliga kultur

INTERVJU. Måns Lagerlöf, tidigare chef för Ung scen/öst blir ny chef för Örebro länsteater. Med erfarenhet av att chefa på en teater i djup ekonomisk kris och med ett brinnande miljöengagemang tar han sig an det nya ledarskapet med stor aptit.

Efter åtta år lämnade Måns Lagerlöf nyligen chefskapet för Ung scen/öst – Östgötateaterns scen för framför allt nyskriven dramatik för unga människor. Vid årsskiftet tillträder han tjänsten som vd och teaterchef för Länsteatern i Örebro, med ett förordnande på tre och ett halvt år.


Varför sökte du den här tjänsten?
   – Det gjorde jag inte, utan jag blev uppringd av rekryteringsgruppen. Beslutet att ta jobbet var stort, av privata och yrkesmässiga skäl. Men nu har jag bestämt att jag vill, och familjen flyttar till Örebro.


Teatern har haft både en vd och en teaterchef med konstnärligt ledarskap. Du blir bådadera. Varför?
   – Det är ett val som styrelsen har gjort. Men eftersom Länsteatern i Örebro är en mindre länsteater är det bra att alla konstnärliga och ekonomiska beslut ligger på en och samma person. Jag skulle inte ha tagit jobbet om jag inte hade fått det ansvaret.


Kan du ekonomi?
   – Jag är inte civilekonom men heller inte ovan vid att sköta ekonomin på en teater. Det gjorde jag på Ung scen/öst. Jag ser det som en rolig utmaning.


En utmaning blir det med tanke på att teatern i Örebro gick back både 2007 och 2008, och med tanke på den djupa ekonomiska krisen.
   – När jag var på Östgötateatern var krisen värre. Men Örebro länsteater har i likhet med de flesta andra teatrar problem, och de närmaste åren blir väldigt tuffa. Enligt förhandsbeskedet som vi har fått av ägarna blir det heller ingen uppräkning 2010. Så min prioritet blir att få ekonomin i balans. Trots detta har jag ändå ganska många miljoner att göra teater för, och i ett sådant här läge måste man vara offensiv. Så jag tänker göra mer teater.


I pressmeddelandet om att du har utnämnts till chef står att du har ett brinnande engagemang för miljöfrågor. Hur kommer det att avspegla sig på teatern?
   – Miljön, liksom klimatet och omställningen av samhället är de största frågor vi har stått inför i modern tid. Det är existentiella frågor som teatern har varit senfärdig att ge sig i kast med. Men för mig är det självklart att göra det när frågorna nu kommer springande emot oss.


Hur? Blir det mycket nyskriven dramatik?
   – Precis som på Ung scen/öst prioriterar Länsteatern i Örebro nyskrivet och barn- och ungdomsteater. Så det kommer att bli mycket av det. Men inte bara. Jag gjorde nyligen en klimatläsning av Ett drömspel utifrån August Strindbergs starka miljöengagemang. Så det finns också utrymme för att ta upp de här frågorna genom en nytolkning av klassikerna. En annan aspekt av saken är att när vi nu går från ett konsumtionssamhälle av varor mot ett konsumtionssamhälle av tjänster har teatern god möjlighet att hävda sig. För teater och kultur tillhör, och erbjuder ett utmärkt exempel på, det framtida hållbara samhället.


 


LÄNK
Länsteatern i Örebro
Nummers recension av Lagerlöfs klimattolkning av Ett drömspel
Ledarskapslistan 2009

Gert Lundstedt

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare