Många starka berättelser förmedlades i går då det var audition för Folkoperans Carmina Burana på Södra teatern. Foto: Anna Hedelius
Nyheter [2012-05-23]

Livsvis audition för damer

STOCKHOLM. Omkring sextio damer i åttioårsåldern var i går på audition för höstens uppsättning av Carmina Burana på Folkoperan. Anna Hedelius hade svårt att hålla tårarna tillbaka då hon hörde deras berättelser.

Carmina Burana av Carl Orff – i höst sätts det bombastiska körverket upp på Folkoperans scen i konstnärliga chefen Mellika Melouani Melanis regi. Verket, som vanligtvis görs konsertant, bygger på dikter från 1100- och 1200-talen och handlar om livets förgänglighet. Bland annat berättar texterna om hur härligt det är och hur ont det gör att leva.

Exakt hur ont det kan göra satte ett sextiotal damer i 80-årsåldern ord på under gårdagens audition på Södra teatern. Tidigare ombedda att nedteckna sitt livs största sorg samt sitt livs största kärleksupplevelse uppmanades de på scenen att en efter en berätta om dessa upplevelser för varandra, det konstnärliga teamet och ett par representanter från presskåren.

Att ett åttioårigt liv kan innehålla oerhörd dramatik blev tydligt och som åhörare var det svårt att hålla tårarna tillbaka då flera av damerna berättade sina förunderligt sorgliga livshistorier.

– Vad fina de var, utbrister Mellika Melouani Melani i en lunchpaus på Mosebacke torg.
Ja, det blir troligen svårt att välja ut de fem-sju damer, som ska erbjudas att medverka, inte som skådespelande rollinnehavare utan som ”performare”, det vill säga genom att vara sig själva och i uppsättningen berätta brottstycken ur sina egna liv.

Carmina Burana har premiär på Folkoperan den 19 oktober.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

1
  1. Pingback: Solgerd.com » Blog Archive » Spännande!