Lucka 21: Årets operaspaningAction och spännande scenrum. Malin Byström som kurtisanen Thaïs och Tomas Lind som Nicias i Nicola Raabes uppsättning av Massenets Thaïs på Göteborgsoperan.
Fördjupning [2010-12-21]

Lucka 21: Årets operaspaning

JULKALENDER 2010. I actionåldern duger det inte med solister som kliver fram till rampen och sjunger. Vi har lärt oss att kräva mer av opera. Publiken vill ha action, menar Lis Hellström Sveningson, som hittar det hon söker i sin egen hemstad.

En gång i världen var teater liktydigt med ALLT, talteater, dans och sång på en och samma gång, i samma tittskåp. Kanske är det ditåt det drar. Fast tittskåpet är det inte så noga med. Gärna öppna lösningar och andra spelplan, med publikplatser på oväntade håll. Bara det ger en känsla av action.


Göteborg har de senaste åren utnämnts till Sveriges teaterhuvudstad. Häng på operan också! Det är lätt att bli nörd i Göteborg.
   Den som har följt Göteborgsoperan under höstsäsongen har inte bara serverats skönsång. Dramatiskt uttryck och förmåga att utnyttja scenen är väl så viktiga delar. Förr var det häftigaste som hände att sångarna i dödsögonblicket låg ner och sjöng. Sådana sälvarningar har inte utfärdats i höst.


Kravet på spel triggar också fram spännande scenrum. Traditionella kulisser kan slänga sig i väggen. Dagens operascenograf, precis som designer för kostym och ljus, tänker fräckare än så.
   Lars-Åke Thessman knäckte hela koden till Rucklarens väg genom att dra en landsväg mot oändligheten på scen, Johan Engels frossade i praktfulla byggen som lyfte fram spelet i Thaïs. Bente Lykke Møller gjorde samma sak, fast tvärtom, med en ytterst sparsmakad form för Don Carlos. Artisterna svarar med drabbande action.


Och mer kommer. På Artisten har Ger Olde Monnikhof skapat en smart flexibel scenografi för studenterna från HSM (Högskolan för Scen och Musik) i Figaros bröllop. Den kommer till Folkoperan i Stockholm i vår.
   Håll i hatten, för här är det action och lätt att bli operanörd.

Lis Hellström Sveningson

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare