Lucka 3: Årets pjästitelanalysNaturlyriska titlar i all ära, men de i stil med Arbetets söner och ways of the Badass har trots allt mer schwung i sig, tycker Nummers pjästitelspanare.
Fördjupning [2010-12-03]

Lucka 3: Årets pjästitelanalys

Julkalender 2010. Naturlyrik blandades med kärlek och död 2010. Dessutom såg vi ovanligt många långa, krångliga och poetiska titlar. Nummer har i sedvanlig ordning spanat efter pjästiteltrender bland de över 300 föreställningar som vi har recenserat det gångna året.

Oväntat mycket naturlyrik inledde teaterrepertoaren 2010 och då med särskild tyngdpunkt på ordet sommar. Eller vad sägs om Den blomstertid, Sommarnattens leende, En midsommarnattsdröm x 3 uppsättningar, Sista sommaren och En sommardag, tätt följda av lite kyla i Allmänt snö och plask i Singin’ In the Rain
   Sedan har vi de rent lyriska som Catching the wind, Fusion – insekter och torrsim, Kvinna klädd i solen, Regnormarnas liv och Silversjön. Lägg därpå liter mer konkreta inslag som Odlad frukt och Klar himmel toppat med ornitologi i form av Vildanden och Blackbird – och naturrelaterade titlar 2010 leder stort.

Närapå lika idylliskt klingande är titlar på temat familj, hus och hem med fokus på lilla mor och mormor. Till den kategorin räknar vi Familjen, Hemma hos, Mor Courage och hennes barn, Den vilda bebin och mamma, Min mormor Gladys, Hantverkarna, Onkel Vanja, Mormors svarta ögon, Fadern och Allra käraste brorsan. Men också märkliga barn kan inkluderas i kategorin. Som Halvsjupojken, Metallflickan och Flickan med tomtebloss.

Och förhoppningsvis ingen familj utan kärlek och det förekom på repertoaren med råge 2010. Som i Om kärlek, Den banala kärlekenAll we need is love, Hjärtats beatbox, En lek(tion) i kärlek, Lyckliga i alla sina dagar …, och Kärlek och pengar, medan Tantsnusk, Venus i päls, Orena tankar och Glada änkans röv mer kan räknas till de erotiskt orienterade titlarna.

Och som alltid, även mycket död, blod och kropp: A safe place to die, Kött, Dödsdansen, De måste dö, Inferno, Djur som dör och givetvis – En handelsresandes död. Och när man dör blir förhoppningsvis ett spöke, Och då har vi Meja i spökjägarens sal, Gengångare, Zoembient och Hamlet II: exit ghost att identifiera oss med.

Naturlyrik som en reaktion på klimathotet? Nu nostalgerar vi och sätter naturen på scenen för beskådan. Liksom vi försöker övervinna vår tids rädsla med familj och kärlek, men inser ändå att vi är dödliga.
   Till de vinnande titlarna hör ändå de udda, kaxiga och personliga. Som följande Nummerfavoriter: När man blir stor blir man f****a , Om nu kärnfamiljen är så jälva fet – varför behöver den då så mycket propaganda? Arbetets söner och ways of the Badass och Allas krig mot alla And Fuck You Too, Mr Hobbes.

Här hittar du det gångna årets alla pjästitlar på Nummer som vi nämner ovan – och flera hundra till.


Till Nummers julkalender 2010

Ylva Lagercrantz Spindler

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare