Nyheter [2008-04-08]

Mago har lämnat ateljén

Glitter, guldlamé och doften av det ljuva femtiotalet blir det nu lite mindre av. Kostymtecknaren Mago har lämnat ateljén, åttiotre år gammal. Han har gjort kostym till pjäser, filmer och revyer, och samarbetat med personer som Ingmar Bergman och Karl Gerhardt.

En legend i svenskt teater- och filmliv har avlidit åttiotre år gammal. Kostymtecknaren och illustratören Mago, egentligen Max Goldstein, föddes i Berlin 1925 och familjen kom till Sverige vid krigsutbrottet 1939. Ganska snart kom han att träda in i teatervärlden och började med att teckna kostymen för AT-operetten 1942.
 
Mest känd är kanske Mago för sitt långa samarbete med Ingmar Bergman, både som kostymskapare i gigantens filmer som för scenen, deras samarbete började 1953 med Gycklarnas afton.
   Men Bergman är långt ifrån den enda gigant Mago kan förknippas med: han gjorde också revyer med Karl Gerhardt och pjäser med Helmut Käutner. Han hade även tät kontakt med en Nummerfavorit: Marlene Dietrich, och i marknadsföringen för biografin Klä av, klä på beskrevs han som ”damernas riddare och primadonnornas vän”.
   Han menade själv att han inte ens kunde sy i en knapp, och när han fyllde sjuttio skapade han en fond för att hylla de människor som gjorde hans skisser och teckningar till verkliga tygkreationer – kreationer som väckte uppmärksamhet och var extremt formkänsliga. Ur fonden går årligen ett stipendium till en eller flera sömmerskor.
 
Mago hann göra kostymen till över etthundratjugo teaterföreställningar och revyer.


 


LÄNK
Just nu kan du se Magos skisser i utställningen Birgit & Birgit 100 år Dansmuseet i Stockholm.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare