Oroligt i Kultur-SkåneI går meddelade Malmö Operas konstnärliga ledare Lars Tibell att han begär att få avsluta sin anställning i förtid och lämnar Malmö Opera omgående, trots att kontraktet var fram till maj 2010.
Nyheter [2009-08-27]

Oroligt i Kultur-Skåne

KULTURPOLITIK. Malmös och Skånes kulturliv är ekonomiskt skakigt. Malmös fria kulturliv räddas av en centralreserv efter drastiskt sparbeting. Vad som väntar 2010 står skrivet i stjärnorna. Även för institutionerna väntar sparbeting. Och operachefen går i förtid. 

Malmö Stad fattar idag beslut om att spara in en procent på samtliga förvaltningars budget 2009, därtill 0,4 procent på den årliga uppräkningen för att täcka pris- och löneökningar. Skälet till besparingarna är enligt Staden att ”skatteintäkterna minskar kraftigt både 2009 och 2010”.

För kulturnämnden som fördelar pengar till det fria kulturlivet innebär det plötsliga och drastiska sparbetinget 3 miljoner mindre att fördela än beräknat för i år. Vilket skulle ha kunnat ställa till med rejäla problem för scener med premiärsatta föreställningar och skrivna kontrakt. Därför har Malmös kulturdirektör, Bengt Hall, beslutat att lösa den uppkomna situationen med en akutåtgärd. 
   – Vi har en central reserv som täcker upp det ekonomiska bortfallet vilket innebär att vi inte tar tillbaka utlovade stöd. Alla utlovade pengar kommer att betalas ut.

Kulturbudgeten för 2010 fattas det beslut om först i december, men redan nu uppger Stadskontorets ekonomidirektör att besparingen blir densamma då. Om även de besparingarna kan täckas upp av den ”centrala reserven” kan Bengt Hall inte svara på idag.

Det fria kulturlivet i Malmö och Skåne är redan hårt ansträngt. På grund av bankkrisen lade i våras Sparbanksstiftelsen i Skåne – som till stor del har koppling till Swedbank – en tidigare frikostig kultursponsring på is. Enligt årsredovisningen 2007 gav stiftelsen hela 43 640 000 kronor till kulturlivet i Skåne. Bland mottagarna då fanns Unga Danskompaniet, Dansstationen och Teater 23, men också Malmö Stadsteater.

För Malmö Stadsteater – som är ett eget bolag och därför får sina pengar direkt från Malmö Stad och inte genom kulturförvaltningen – väntar 2010 en besparing på 1,4 miljoner. Vad teatern ska spara in på är ännu inte klart. Till besparingen på 1,4 miljoner ska läggas att pris- och löneuppräkningen från både stat och kommun inte täcker de verkliga ökningarna och därmed gröper ur teaterns budget ytterligare. 

Men eländet slutar inte där. Under våren var Malmö Opera en följetong. Institutionen visade 2008 ett underskott på 19 miljoner för nytt biljettsystem och restaurangverksamhet, vilket fick till följd att vare sig operachefen och konstnärlige ledaren Lars Tibells eller vd Göran K Johanssons kontrakt förnyades. Och igår meddelade Lars Tibell att han begär att få avsluta sin anställning i förtid och lämnar Malmö Opera omgående trots att kontraktet var fram till maj 2010.
   – Min tid vid Malmö Opera har varit en resa med utmaningar, med inspirerande och stimulerande uppgifter och fyllt av möten med engagerade och hängivna människor. Nu är det dags att sluta, säger Lars Tibell.
LÄNKAR
Läs tidigare artiklar i ämnet:
Skånskt teaterliv i gungning
Teaterns och operans ekonomiska strategier i Malmö
Malmö Opera utreds 

Gert Lundstedt

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare