Mig äger ingen blir teaterÅsa Linderborgs självbiografiska bok Mig äger ingen nominerades till Augustpriset 2007. Nu blir den teater.
Nyheter [2009-04-15]

Mig äger ingen blir teater

Åsa Lindeborgs självbiografiska roman Mig äger ingen från 2007 blir teater. Självklart blir det författarens hemstad Västerås och Teater Västmanland som blir först ut med en scenversion. Och alla Västeråsare ska engageras.

Redan nu på måndag, 20 april, äger ett upptaktsmöte rum som ska få västeråsarna att ta till pennan och berätta om sitt Västerås.
   – Det är en kringaktivitet som sker på initiativ av Västerås stad, berättar Zenita Bergman, marknadsförare på Teater Västmanland, för Nummer.

Tanken med aktiviteten är att engagera västeråsare att komma med egna historier från 60- och 70-talets Västerås, den tid som även boken utspelar sig i. Förutom Teater Västmanland står även Culturen, Västerås & Co, och Lokalhistoriskt nätverk bakom initiativet. Detta arrangemang har inget att göra med föreställningen, men ska ske i samband med den.

Västeråsare är också Emma Broström som står för dramatiseringen av boken. Hur den starka berättelsen om Åsa Natasja Andersson, dotter till liraren och härdarmästaren Leif Boris Andersson på Metallverken – eller ”Mentalvärken” som han kallar det – blir som teater i regissören Eva Gröndahls händer återstår att se. Premiären är planerad till den 26 september.

Fotnot
Förra året gav Radioteatern en version av Mig äger ingen i regi av Peter Schildt efter en dramatisering av Pia Gradvall och med bland andra Angela Kovacs, Leif Andrée och Pia Johansson i rollerna.

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare