Sylvia Rauan agerar programledare och Ylva Olaison (som räcker upp handen) en av miljöaktivisterna i tv-debatten som ingår i Rörelsen. Foto: Jonas Jörneberg
Recensioner [2013-04-20]

Miljövänligt och mörkt

Rörelsen
Scen: Teater Tribunalen i samarbete med Stockholms Dramatiska Högskola och Privatteatern
Ort: Stockholm
Idé och koncept: Hanna Borglund, Lisa Färnström, Ylva Olaison, Jonathan Silén, Emma Örn
Dramatiker: Hanna Borglund
Regi: Lisa Färnström
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Scenografi: Bonthrop
Ljus/video: Sofie Andersson
Kostym: Ulrika van geldner
Mask: Anna Olofsson
Rekvisita: Josefin Söderström
Regi och redigering videowalk: Anton Källrot
Foto videowalk: Martin Lindström
Medverkande: Peter Järn, Ylva Olaison, Sylvia Rauan, Jonathan Silén, Sebastian Sporsén, Emma Roswall, Inez Dahl/Alice Dufva-Carlén
Länk: Teater Tribunalen


RECENSION/TEATER. I interaktiva Rörelsen har Södermalm i Stockholm intagits av miljöaktivister, som kräver omedelbart agerande för att rädda vår jord. Anna Hedelius svarar på samvetsfrågor på Teater Tribunalen.

Strax innan jag ska cykla till premiären av Rörelsen på Teater Tribunalen är det strömavbrott på Södermalm i Stockholm och jag och familjen äter fruktsallad och frysta mackor till middag i brist på tillagningsmöjligheter.

Denna, i barnens ögon, smått festliga företeeelse visar sig vara relevant i förhållande till den uppsättning jag senare på kvällen ska se. Rörelsen tar ett grepp om miljöfrågan och släcker under pågående föreställning inalles tretton strålkastare för att spela vidare i ljuset av en handalstrad cykelgenerator. Detta som en konsekvens av sitt eget påstående ”om vi inte gör något nu är det snart försent.”

Just detta är också budskapet i den stadsvandring vi företar oss i pjäsens inledning. Utrustad med varsin I-pod och varsitt par hörlurar går vi runt ett Tribunalen-kvarter som på I-podfilmen framför oss intagits av miljöaktivister – en rörelse som vägrar vänta på att klimatfrågan ska lösas på demokratisk väg. Vandringen är en illusorisk tankelek, som väcker kamplusta och engagemang.

Engagemanget växer alltmer inne i teaterlokalen, där vi får delta i Tv-debatten Ordstrid. Peter Järn, Ylva Olaison, Jonathan Silén och Sebastian Sporsén gestaltar inbjudna representanter för regering, Svenskt näringsliv och gräsrotsrörelsen, som inte skyr olagliga medel för att agera samhälleligt påtryckningsmedel i miljöfrågan. Under programledare Sylvia Rauans ledning lika mycket hetsar som spetsar de fyra företrädarna sina argument och det blir alltmer tydligt att kapitalism och individualism är det största hotet mot vår jord.

Stockholms Dramatiska Högskola, Privatteatern och Tribunalen har samarbetat kring denna lika rörliga, pigga, interaktiva och framfusiga uppsättning, där publiken får ta ställning i en rad samvetsfrågor, som har blivit märkligt bortglömda i debatten på senare år. I all fall om man sätter sin tilltro till det faktum att ingen i salongen räcker upp handen för att bejaka påståendet: ”Det förs i dag ett meningsfullt offentligt samtal i klimatfrågan.”

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (10 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare