Mirja Unge får nytt dramatikerprisAtt marginalen upphävs i Mirja Unges pjäser och att "människorna som förvisats dit tar plats mitt på scen och i centrum", och för att hennes språk är "motsägelsefullt och mänskligt, poetiskt och vardagligt på samma gång". Därför fick hon Alfhildpriset i g
Nyheter [2008-05-27]

Mirja Unge får nytt dramatikerpris

dramatikerpris. Författaren och dramatikern Mirja Unge fick i går det nyinstiftade Alfhildpriset. Priset som har instiftats av Riksteatern och Östgötateatern tilldelas dramatiker som verkar i Alfhild Agrells anda, och innebär en pjäsbeställning.

I går fick författaren och dramatikern Mirja Unge det nyinstiftade Alfhildpriset. Det delades ut vid en väl vald tidpunkt: i direkt anslutning till applådtacket efter föreställningen av Alfhild Agrells pjäs Räddad, som avslutade Spetsprojektets festival på Södra Teatern i Stockholm i helgen. I publiken satt villigt jublande kulturtanter, teatermedier, teaterchefer, scenkonstarbetare och genusvetare och klappade i händerna.


Priset har instiftats av Riksteatern och Östgötateatern för att stimulera dramatik som synliggör ett kvinnligt perspektiv på allmänmänskliga frågor, och ska tilldelas en dramatiker som verkar i Agrells anda. Det kommer att delas ut under tre år och priset innebär att dramatikern får en beställning på en pjäs.


Mirja Unge blev glad över att vara den första som mottog det nya priset och över motiveringen som gick ut på att marginalen upphävs i hennes pjäser, att ”människorna som förvisats dit tar plats mitt på scen och i centrum”, och att hennes språk är ”motsägelsefullt och mänskligt, poetiskt och vardagligt på samma gång”.


Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare