Monoton gynekologmonologHelena Sandström och Niclas Pajala spelar båda gynekologen Dragana. Hennes tankar, drömmar, ilska och längtan blir en sorts existentiell krogshow. Foto: Tim Claxton
Recensioner [2008-09-15]

Monoton gynekologmonolog

Dragana av Jennifer Nilsson Hager
Scen: Teater Scenario
Ort: Stockholm
Regi: Gertrud Larsson, Helena Sandström och Niclas Pajala
Kostym: Tommie X
Medverkande: Niclas Pajala, Helena Sandström
Scenografi och ljus: Josefine Hinders
Länk: Teater Scenario


recension/teater. Genuspolitisk twist, visst. Men både det djupa och det roliga tappas bort när Niclas Pajala och Helena Sandström gestaltar den lesbiska gynekologen i Jennifer Nilsson Hagers pjäs Dragana på Teater Scenario.

I huvudet på en lesbisk gynekolog – som underrubriken på Jennifer Nilsson Hagers pjäs Dragana lockar med – blir man ju nyfiken på att titta in. Men får man verkligen det?
   För jag kan inte se att det faktum att Dragana är gynekolog egentligen är av särskilt stor betydelse i den här pjäsen. Men det spelar kanske mindre roll. Det är förstås hur som helst en bra förevändning för att låta henne säga ordet fitta så många gånger det går under en timme, placera en gynstol på scen och klä de två draganorna i ironiskt klichésexiga sköterskekostymer och välsprayade blonda peruker.


Draganas monolog är nämligen uppdelad på två: Niclas Pajala och Helena Sandström för en sorts kvasidialog av sin karaktärs tankar, drömmar, ilska och längtan. Där den stora poängen är den genuspolitiska twisten. Okommenterat inverteras samhällets sexuella hierarkier – i Draganas värld är heterosexuella avvikande och onormala på ett skönt självklart sätt, och hon ger igen på kvarterets runkande snuskgubbe med samma mynt, så som bara en self-made woman kan.


Föreställningens ambition är alltså att vara både rolig och politiskt och filosofiskt djup. Det är något av existentiell krogshow över det hela.
   Visst finns det ordvitsar och punchlines, men man missar dem eftersom det inte byggs tillräckligt för dem. Och det existentiella slarvas bort i den alltför oredigerade textmängden, av en regi som uppenbarligen inte så lyckat delats upp på tre (Gertrud Larsson och skådespelarna), och i det bitvis osäkert otajta spelet.


Kanske kunde uppsättningen vinna på att kortas, snärtas till och showas upp – det är visserligen en hel del bensprattel i gynstolen, men varför inte fler musiknummer, ett mimat sådant blir här riktigt lyckat – och i stället spelas i Scenarios foajébar inramad av en mörkare, klubbigare air. Där djupet kunde kontrasteras tydligare mot det lättsamma.
   Nu känns det som en krogshow som inte spelas på krogen, och med för lite show.

Maina Arvas

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (9 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

10
 1. kalle 2008-09-17 09:51

  underbart. Befriande humor, underbar ironi och sköna skådespelare! Jag håller inte alls med recensenten, tyckte det var tajt och roligt, underhållande och tänkvärt. Missa inte denna pärla!

 2. åsa 2008-09-17 11:56

  håller inte med. monologer SKA vara monotona. manuset är ingen ”krogshow”, det är ingen text med drag i, utan en text med tråkigt allvar. manuset heter dessutom ”dragana” inte ”…i huvudet på en lesbisk gynekolog” att scenario valt att göra en komedi av det hela och locka med ”lesbisk gynekolog” är väl att spela på människors fördomar och regiansvarigas förväntningar. Övrigt tycker jag att manuset är underbart! finns dock mer att önska på skådespelarana, som inte alls levererade.

 3. henrik 2008-09-18 04:22

  underhållande. Håller inte heller med recensenten (det är nog fler än jag som inte gör det! både dn och svd hade lysande recensioner), men det är väl som med allt, smaken är som baken – delad! Jag tycker att alla som har tid och en gnutta förnuft i sig skall ta och se denna föreställning, det är en av de bästa jag sett hittils.

 4. Emma 2008-09-18 09:35

  Genialt. Håller absolut inte med Maina Arvas. Vad du kan, kan du inte nått om alls.

  Njutningsfullt, underhållande och genialt från Jennifer Nilsson Hager.

 5. T 2008-09-19 09:59

  Rättvist betyg. Betyget 2 är rättvist, snudd på snällt. ”Dragana” är full av roliga och smarta idéer som slösas bort, nästan allesammans drunknar i en riktningslös spegelmonolog där även humorn har svårt att komma till sin rätt. Min enkla diagnos är att stryka ner antalet regissörer till en person. Mindre demokratiskt, men bättre för publiken.

 6. T 2008-09-19 10:36

  glömde betyget. glömde betyget

 7. maggan 2008-09-19 10:53

  nyfiken. monologer ska inte alls vara monotona,tvärtom! och hur kan man som en av er gör sätta en femma i betyg påen föreställning där skådespelarna ”inte alls levererade” och teatern valt att göra något helt annat än manuset? det är ju föreställnigen som recensernas. helt lysande skule jag inte kalla recensionerna i dn ochsvenskan som jag just kollade in. men efter allt läsande blir jag hur som helst nyfiken påatt se föreställningen särskilt som den har en sådan upprörd hejaklack…

 8. emeli 2008-09-20 08:45

  femmor är subjektiva. föreeställningen var stark o jag var berörd och helt uppslukad av den så det är verkligen värt en femma. jag tyckte inte det var så mkt ironi och show över det hela, jag tyckte det var berörande och gripande. men gå och se den så får du en egen åsikt. – en sak till! jag tror att vi som publik är väldigt vana vid ett visst sätt att spela teater på och det tyckte jag dom här skådisarna gick emot och visade på ett nytt sätt att vara på scen. VÅGA BLI UTMANAD!

 9. jesus 2008-09-22 06:49

  monologer kan visst vara monotona. Som rubriken antyder, det är en smaksak och man får se ur hela perspektivet om något skall läsas monotont eller icke. I just Dragana tycker jag att det var passande, monotont vet jag inte om det var..det var rakt, pekfingeraktigt på något vis. Jag tycker i det stora hela att föreställningen var befriande, förlösande och då tänker jag först och främst på budskapet i texten, känslan. Det behövs fler sådana föreställningar! Dragana får 5 arslen av 5 möjliga från mig.
  /Schesus

 10. elin 2008-10-20 11:24

  ville så gärna se!! men missade!! när ska den sättas upp igen?