Fördjupning [2001-11-12]

Naket på Orionteatern

Just nu spelas Joyce Carrol Oates pjäs I stand before you naked på Vinden/Orionteatern. I en föreställning som präglas av nattsvart tragedi och rasande humor vävs tio kvinnors livsöden samman av musik och koreografi i ett nutida Stockholm.

Föreställningen är ett samarbete mellan Teater NOVA, Orionteatern och Dramatiska Institutet. Det var en av skådespelarna i NOVA, AnnaKarin Lindblad som upptäckte I stand before you naked. Hon blev så förälskad i pjäsen att hon lyckades entusiasmera Birgitta Prejborn att översätta den till svenska.
   När NOVA sedan sökte en regissör föll valet på Maria Löfgren som är regielev Dramatiska Institutet. Marias första möte med Joyce Carrol Oates text blev inte vad hon väntat sig.
   – Jag läste och hatade den, jag tyckte riktigt illa om den, jag som verkligen hade sett fram emot tio starka monologer för kvinnor.

Sylvasst intellekt
Hon säger att hon kastade bort pjäsen men att den vägrade att lämna henne ifred. Det var som om den högg tag i hennes ben och krävde att bli läst tills hon gav sig och började arbeta med skådespelarna. Och nu är hennes känslor inför pjäsen de motsatta.
   – Jag har aldrig arbetat med en pjäs jag tyckt så mycket om nu när människorna fått liv.
   Människorna är tio kvinnor i skilda åldrar och positioner som befinner sig i ett tillstånd av övergivenhet. Det är i skildringen av deras livsöden som Maria ser Joyce Carrol Oates storhet..
   – Hon är så sylvasst intellektuell, som med en skalpell skär hon ut människornas svagaste länkar ur samhällskroppen.

Lena Andrén

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare