Notiser vecka 13"Omöjligt att värja sig mot hans stämma", skrev Nummers recensent om Freddie Wadling i Korpen. Snart kan han ses i dokumentärfilmen Den sjungande korpen.
Nyheter [2009-03-26]

Notiser vecka 13

NYHETER. Den som tycker att världsteaterdagen är för kort kan ladda upp i Malmö. Där har man en helt egen teaterdag, med mycket barnteater och en spännande Marilyntrend. Och apropå filmstjärnor undrar vi hur Freddie Wadling fungerar på vita duken.

Teaterfest lokalt och internationellt
TEATERDAGAR. Världsteaterdagen den 27 mars är till för att uppmärksamma det unika och universella i teaterkonsten. En satsning att framhålla är temadagen som Svensk Teaterunion, Dramaten och Dramatiska Institutet ordnar om teaterns roll idag i Gaza/Västbanken idag. Vi har pratat med en av de medverkande, skådespelaren Britt-Louise Tillbom, som berättar om Freedom Theatre i Jenins flyktingläger. Läs Nummers intervju här.
   Och dagen efter, den 28 mars, kör Malmö sin egen teaterdag, för nionde gången. För beskedliga 40 pix får man en entréknapp och möjlighet att se dans, teater och opera dagen lång. Bakom arrangemanget som bygger på ideellt arbete ligger teatrarna, Folkuniversitetet och Malmö stad. Bland föreställningarna märks Fotbollsbögen av Teaterhögskolan, Bussiga turer med Clownronden som spelar på lokalbussarna, barnföreställningen Yggdrasils fall med Teater Barbès och Det måste ju va nåt som inte är fel med Moomsteatern. Och så blir det dans på hållplatser, kostymförsäljning, öppna visningar och operaklubb.
 
Same Marilyn but different
MONROEFROSSA. I Skånes huvudstad är det förresten Marilyn Monroe som gäller! Den lokala teaterdagen är två föreställningar om den odödliga filmstjärnan aktuella. Intiman har urpremiär på Marilynpassionen med Sissela Benn – mer om henne i veckans Nummerintervju.
   På Malmö Opera bjuder man in till öppen repetition av Marilyn Monroe – Människa och myt på sagda Malmös teaterdag. Mia Ringblom Hjertner gör huvudrollen i musikteaterföreställningen som snart åker på turné.
   Pinsamt med samma tema? Nej, dags för filmstjärnefrossa! Nummer laddar upp med Norman Mailers tuffa biografi Marilyn och Joyce Carol Oates drömska roman Blonde.
 
Wadling i konsertdokumentär
FILM. ”Det är tveklöst så att Wadling är navet i föreställningen”, skrev Nummers Linda Isaksson i sin recension av Korpen – en skräckkabaret baserad på en Edgar Allan Poe-historia.
   Nu kommer Jonas Myrstrands dokumentär Den sjungande korpen, som tar avstamp i repetitionerna på Göteborgs stadsteater och blir en skildring av sångaren Freddie Wadling. Myrstrand ser en gemensam svärta hos Wadling och den gamle skräckförfattaren.
   Premiär den 3 april under Music Doc Festival på Hagabion i Göteborg.


Nytt för skola och högskola
UTBILDNINGAR. Nu kan man bli skådespelare i värmländsk tradition. Västanå Teater – som använder en särpräglad teaterteknik med rötter i det värmländska folklivet – och Musikhögskolan i Ingesund/Karlstads Universitet startar en högskoleutbildning i Berättande teater, värd 45 poäng. Åtta skådespelare är antagna som ett första steg. Nästa blir förhoppningsvis en kurs för musiker, enligt konstnärlige ledaren Leif Stinnerbom.
   Det nationella institutet för Dans i skolan har öppnats vid Musikhögskolan i Piteå. Det har kommit till inom Kulturrådets mångåriga arbete med Dans i skolan. Verksamheten har två mål: alla skolelever ska få tillgång till dans som kunskapsområde, och kompetensen inom dans i skolan ska stärkas. Institutet ska verka för att alla skolbarn och ungdomar får chans att dansa i skolan och möta dansen som scenkonstform.
 
Grattis Pierre Björkman!
PRISAD. Vi gratulerar skådespelaren Pierre Björkman på Moomsteatern! Han har tilldelats det nya UPP-priset. I juryns motivering heter det bland annat att han ”använder sin exceptionella dramatiska förmåga, sin sceniska närvaro och enastående publikkontakt för att väcka tankar, locka till skratt, utmana och beröra. Pierre Björkman är helt enkelt en gudabenådad skådespelare!”
   UPP-priset delas ut av Svenska Down Förening till personer med Downs syndrom som är en förebilder för sin omvärld.


Koreograf blir poet igen
COMEBACK. Före comebacken som koreograf 2006 sa Gunilla Witt i en intervju att hon hade legat på sängen, ätit glass och tittat på reklam-tv i tre år. En rejäl skaparkris, som så småningom följdes av hyllade dansverket Karins krig som turnerar landet runt i vår.
   Om Witt har ätit någon glass inför återkomsten som poet låter vi vara osagt – lördagen den 28 mars blir det hur som helst äntligen releasefest på Atalante i Göteborg. Tolv år efter sin lyckade poesidebut släpper hon nämligen boken Halvvägs nerför Vasagatan. I pressmeddelandet avslöjas att diktsamlingen berör diagnosen bipolaritet och – just det – Karin Boye. Nummer hoppas att poesin tillför ett nytt perspektiv på Witts koreografiska kartotek av kvinnoporträtt.
 
Tack för att vi slipper!
SOLOTURNÉ. I den charmiga tv-serien Sjön suger kunde vi för en tid sedan se skådespelaren Johan Ulveson avslöja för polaren Henrik Schyffert att han ville testa ståuppkomedi. Schyfferts peptalk till trots bidde det inget av Ulvesons planer. Istället ger han sig ut på turné med den dramatiska monologen Schackspelaren i höst.
   Tack för det, Johan! Det finns många ståuppare och men få karaktärsskådespelare i detta avlånga land.

Skrattogram via mms
Vill du att någon ska börja dagen med ett gapflabb signerat Mia och Klara, Adam Tensta, Sirqus Alfon, Erik eller kanske clownen Nalle? Då kan du beställa ett  skrattogram. Det är biståndsorganisationen Clowner utan gränser som introducerar denna världsnyhet. Intäkterna är tänkta att stödja den egna verksamheten. Dock får man lov att köpa grisen i säcken, för  hur skratten låter framgår inte av hemsidan.
Läs mer 
 
 
Nummertummen upp …
… för Thomas Nordgren och Nina Lekander som i onsdagens radiosändning av Nordegren i P1 bjöd in coola performancekonstnären Dorte Olesen. Hennes saktfärdigt provokativa Uppdrag 50+ – Kvinnor och skottkärror sätter all ihåligt skränig konst på plats med sin solida intelligens. Läs Nummers notis.
 
Nummertummen ner …
… för slutklämmen på bråket mellan teaterchefen Göran Stangertz och styrelsen för Helsingborgs stadsteater, som vi skrivit om tidigare. Den konstnärlige ledaren Stangertz tvingades för en tid sedan ta hjälp av advokat för att få lämna sitt uppdrag. Lösningen blir nu fortsatt anställning som skådespelare och regissör innan han får gå sista maj. En omotiverad skådespelare är kanske lättare att hantera än en dito teaterchef. Men varför dra ut på plågan?

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare