Notiser vecka 16I helgen kan du (och dina eventuella barn) se Rikard Wolff som Snorkråkan. Det är på tidskriften 00-tals barnpoesifestival på Dramaten i Stockholm som han uppträder som denna karaktär.
Nyheter [2009-04-16]

Notiser vecka 16

NYHETER. Ett gäng koreografer krockar med Rikard Wolffs snorkråka när Moderna Dansteatern presenterar nya stjärnor samtidigt som Dramaten gästas av en barnpoesifestival. Veckans notiser tar också upp en bloggbluff och teatrar med varierande ekonomi.

Innovativ marknadsföring
BLOGGBLUFF. Både Blondinbella och Alex Schulman har ju hävdat att deras bloggar är en sorts metafenomen som inte behöver ha med verkligheten att göra. Så Malmöoperans blogg Black Ascot är kanske inget att höja på ögonbrynen åt.
   Men Nummer måste ändå bara gapa åt institutionens kreativa tilltag: med hjälp av en påhittad tjej som bor med sin moster och 750 klänningar på Östermalm har Malmöoperan skapat en modeblogg som vuxit sig stor på nolltid.
   Nu avslöjar man att ”Erikas” bloggande i själva verket bygger på operan Vanessa och alltså syftar till att nå en bredare operapublik. Återstår att se om Black Ascot-läsarna blir besvikna eller om Malmöoperan har knäckt ung publik-koden.


Organisationer i medvind och motvind
EKONOMI. Vissa har flyt medan andra teatrar kämpar för att överleva. Nyligen kunde vi läsa att Örebro Länsteater gjort en rejäl förlust och kämpar med konflikter i styrelsen. Konsekvensen blir färre uppsättningar.
   Romateatern har det inte heller lätt. En felsatsning på 1800-talsfars förra sommaren bidrog ihop med minskade offentliga anslag och svaga publiksiffror till haltande ekonomi. Så i år sätter man sitt hopp till lågoddsaren Shakespearekomedi, och till stiftelsen Pro Suecia Barbro Osher Foundation i San Francisco. 40 000 dollar har nämligen Romateatern fått av fonden som gärna satsar på svenska kulturprojekt. I maj beger sig ensemblen till Gotland för att repetera på scenen i Roma. Efter premiären i maj krävs i princip fulla hus för att få igång det ekonomiska maskineriet igen. Det är bara att hålla tummarna och be en bön till vädergudarna.
   Teater Halland får också stöd. Utredningen av halländskt kulturliv, ”Kultur för ökad attraktivitet”, kom för ett år sedan fram till att Halland behöver spetskompetens inom kulturlivet. Vilket resulterar i att Teater Halland får 3 extra miljoner under en period om tre år i form av utvecklingsbidrag för att kunna satsa mer på teaterproduktioner för vuxna.


Kvalitet för de minsta
BARNPOESIFESTIVAL. Från vuxna till barn. I helgen slår tidskriften 00-tal till med sin barnpoesifestival igen på Dramaten i Stockholm. Och då är det inte tal om att tumma på kvaliteten för att publiken råkar vara ung.
   Det blir ny musik av ingen mindre än Georg Riedel, under ledning av Monica Dominique. Madeleine Grive regisserar och Ulf Stark är en av författarna som bidragit med specialskrivna texter. I rollerna ses bland andra Rikard Wolff som Snorkråkan, Nicolai Dunger gör rollen som Sångfågel och Markus Krunegård är Markus Svartmes. Fyra magiska föreställningar om familjen Stormhatt med poesi, musik, teater, dans och trolleri utlovas. Enda kruxet lär vara att komma över en biljett. Lycka till, barnfamiljer och alla andra!


Bistånd och kultur
SAMARBETE. Sida och Kulturrådet ska jobba ihop för att lyfta fram kulturens roll i biståndsprojekt. För att betona hur viktigt detta är har man skrivit ett formellt samarbetsavtal som gäller till 2012.
   Det övergripande målet är fattigdomsbekämpning. Ett av uttrycken för fattigdom är att inte ha möjlighet att uttrycka sig eller kunna konsumera kultur och information. Kulturrådet ska enligt ett pressmeddelande medverka i Sidas utvecklingsarbete genom att stödja och stimulera långsiktigt internationellt kultursamarbete och förbättra förutsättningarna för stöd till internationellt kulturutbyte. Sida och Kulturrådet har tidigare haft och har gemensamma projekt i Sydafrika.


Peking Pride i Norrköping
QUEERFESTIVAL. Nu ska Norrköping Q-märkas, åtminstone under de dagar då eventgruppen Pride Peking och Norrköpings kommun ordnar Pridefestival för första gången.
   Invigningstalare är coola femmeaktivisten och kulturantropologen Ulrika Dahl. På programmet står allt från queertango och sminktips för dragkings till poetryslam med gruppen Dödstjärnan, och foton av Linda Forsell. Den som gillar akademiska diskussioner kan se fram emot föreläsningar av queerteoretiker som Anna Adeniji, Hanna Hallgren och den smått legendariska sociologen Carin Holmberg som har skrivit en rapport om våld i samkönade relationer. 18–19 april är det Norrköping som gäller alltså.


Dagsfärska dansförmågor
NYKOMLINGAR. Vill du upptäcka en purfärsk ny danskonstnär? En hel hög sådana utlovas nämligen i projektet Dansdemo c/o Telefonplan, av Moderna Dansteatern i Stockholm. Detta växthus för framtida förmågor har skakat fram en brokig lista med nya namn som ska pröva vingarna 18–19 respektive 25–26 april.
   Publiken bjuds bland mycket annat på Stockholmskvinnor av Astrid Menasanch Tobieson som blandar flamenco och text, nydanande streetdance av Filip Ristic, klassisk balett ur Don Quijote med Amanda Andersson, och ett solo på pilatesboll av och med Karina Sarkissova.


Kulturdebattforum under Almedalsveckan
KULTURPOLITIK. Det har snackats en hel del om kulturen som valfråga 2010. Nummers genomgång av Socialdemokraternas kulturrådslag visade visserligen på vissa svagheter.
   Kanske blir det mer schvung när kulturfrågorna får eget debattforum under Almedalsveckan i sommar. Olika organisationer och intressegrupper kommer att bjudas in för att lyfta fram frågor som rör scenkonsten i Sverige, och samtliga riksdagspartier kommer att bjudas in till en kulturpolitisk debatt. Det blir spännande den 29–30 juni alltså.


Nummertummen upp
PERFORMANCEVÅG. Tuppfestivalen i Uppsala (läs intervjun med en av gästerna, Mette Ingvartsen) är inte det enda exemplet på storinstitutioner som satsar på experimentell scenkonst och performance just nu. Göteborgsoperan, som vill satsa på experimentella möten på sin lilla scen, har gjort helt rätt i att ta dit Gunilla Heilborn. Hennes verk för Göteborgsoperans Balett, Alaska, har premiär den 17 april.


Nummertummen ner
FESTIVALKONKURRENS. Ånej, festivalarrangörerna har inte stämt av sina kalendrar med varandra. Nykomlingen Bergmanfestivalen (28 maj–6 juni) på Dramaten krockar med klassikern Teaterbiennalen i Borås (3–7 juni). Hur ska vi hinna med båda? 

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare