Nyårsraket 4: Teater i Guds namnGöteborgs stadsteater iscensätter Bibeln i vår. Ett tecken på den religiösa trenden på landets teatrar?!
Fördjupning [2011-12-22]

Nyårsraket 4: Teater i Guds namn

Nyårsraket 2011. Som en sammanfattning av teateråret 2011 bjuder Nummer redan nu på några eldiga nyårsraketer. I denna raket nummer 4 blickar Ylva Lagercrantz Spindler tillbaka på ett teaterår i andlighetens tecken.

I gårdagens nyårsraket kunde vi berätta om hur scenerna fullkomligt översköljdes av kroppsvätskor och naket under hösten. Men det fanns också en mer sakral tendens, den religiösa. Som var så stor att Teatertidningen ägnade hela sitt senaste nummer åt just det.

Tro och moral, etik och existentialism med Bibeln som himmelsk inspirationskälla. Vi tänker förstås på Jobs lidanden på Judiska teatern, den Israeliske fredsaktivisten Hanoch Levins pjäs som bygger på Bibelns bok om Job. Vidare, Judas förräderi mot Jesus i Andreas Boonstras teatermusikal Judas på Moment:teater i Gubbängen samt Pappersgudarna på Angeredsteatern i Göteborg som inte direkt handlar om religion men om tro i största allmänhet.

Och trenden fortsätter stort även i vår när Göteborgs stadsteater sätter upp hela Bibeln på Göteborgs stadsteater, en nyskriven helaftonsföreställning signerad Niklas Rådström som på fem timmar ska vandra igenom den bibliska berättelsen. För att bara nämna några exempel.

Är det kanske så att teatern fullt ut är på väg att bli den nya kyrka, ett alternativt andligt rum, som man i flera år har gjort anspråk på att vara? Det är lätt att tro så när man exempelvis lyssnar på Dramatenchefen Marie-Louise Ekmans inledningstal i samband med Dramaten för Japan i våras där hon bland annat säger: 
 
Det är viktigt att betona Dramaten som samlingsplats, mötesplats när något händer. När det är något man är rädd för eller söker kontakt med andra människor…”.
 
Alltfler teatrar använder också sina rum till mer än bara ren scenkonst. Som debatter, föreläsningar och seminarier. På Södra teatern har man till och med en hel samtalsserie – eller söndagspredikningar som man kallar det – som kallas Guds bakficka.
 
Teaterchefer som präster och teatersalongen som kyrksal i kampen om våra själar i en alltmer förflackad samtid. Och däremellan kommer julspelen. Så fick vi på redaktionen faktiskt också en religiös upplevelse i dagarna: beskedet att Nummer efter ett drygt års ovisshet och kamp om framtiden nu ser ut att kunna leva vidare i tidningen Vi:s regi, vilket innebär att Teater-Sverige även fortsatt har en gemensam plattform att diskutera, debattera och samtala om scenkonst på.  God jul och amen.

Nummers tidigare nyårsraketer:
Nyårsraket 1: Barnteateråret 2011
Nyårsraket 2: Strindbersgskomplexet och tjuvstartarna 2011
Nyårsraket 3: Bajsteater
 

Ylva Lagercrantz Spindler

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare