Fördjupning [2001-01-16]

Nyheter på Kungliga Operan

Kungliga Operan i Stockholm har mycket nytt att bjuda på i vår. Verdi, Strindberg och Offenbach är några av de stora namnen som återfinns på programmet.

En mjukstart på året bjuder Elisabet Ljungar och Eva Pilat på i Kabaré Forssell som har premiär den 20 januari i Vasans foajé. Kabarén består av sånger av Lars Forssell sammanfogade med texter av bla Hjalmar Söderberg.
   Nästa premiär dröjer till 14 mars. Då har Guiseppe Verdis tragiska opera Rigoletto, om den fruktade hovnarren och hans vackra dotter, premiär på stora scenen.

En boxares öde
H.P. är en opera som likt sin huvudperson, boxaren Harry Persson, reser sig när den är på väg att räknas ut. Beställd år 1990 men aldrig spelad får den nu sin urpremiär som konsertopera i Norrköping, tonsättaren Lars-Åke Franke-Bloms hemstad.
   H.P. har premiär i De Geerhallen den 17 mars, spelas även den 18 mars och i Berwaldhallen den 25 mars.

Starka kontraster
Lagom till vårens ankomst fyller Jacques Offenbachs sprudlande toner Vasans scen och salong när operetten Pariserliv har premiär den 31 mars.
   Av ett helt annat slag är operan Clara, skriven av Hans Gefors efter ett libretto av Jean-Claude Carrière. Clara är en samtidskommenterande opera om vad som döljer sig bakom den välordnade borgerliga fasaden. Möt henne den 12 maj då verket har Sverigepremiär på stora scenen.

Ehrling dirigerar Kronbruden
Kersti, huvudpersonen i operan Kronbruden är precis som Clara ett offer för sin tids sociala konventioner.
   Sixten Ehrling dirigerar operan som skapats av Ture Rangström efter ett drama av August Strindberg i ett konsertant framförande på stora scenen den 7 och 9 juni.

Lena Andrén

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare